valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Jauhe vai nestemäinen pyykinpesuaine – kumpi parempi

Jauhe vai nestemäinen pyykinpesuaine – kumpi parempi


Moni pyykinpesijä valitsee käyttämänsä pesuaineen, joko vanhan tottumuksen perusteella – tai valitun aineen käyttömahdollisuuksien perusteella. Mikäli kaappiin kertyvien pesuainepakettien määrää halutaan pienentää, on hyvä miettiä kumpi pesuaine sopii parhaiten omaan käyttöön. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia huomioita sekä nestemäisen pesuaineen että pyykinpesujauheen käyttömahdollisuuksista, hyödyistä ja haitoista.

Nestemäinen pesuaine koetaan monikäyttöisemmäksi
Jos pesuaineen valinta tehdään pelkästään koostumuksen välillä (neste tai jauhe) kokevat monet nestemäisen pyykinpesuaineen monikäyttöisemmäksi. Nestemäistä pesuainetta voidaankin hyödyntää esimerkiksi pyykin ja tahrojen esikäsittelyyn (hieromalla nestemäistä pesuainetta tahroille). Joidenkin mielestä nestemäinen pesuaine toimii myös jauhetta paremmin myös käsipyykissä – – tämä tietysti totuttelu kysymys.

Nestemäinen pyykinpesuaine ei myöskään jätä tummiin tekstiileihin vaaleita laikkuja/raitoja, kuten jotkut jauhemaiset pesuaineet (laikut voivat johtua pesuaineen zeoliitistä, tai siitä ettei jauhe ole liuennut kunnolla pesuveteen). Mikäli tummiin vaatteisiin pesun aikana ilmestyvät laikut ovat ongelmina, kannattaa kokeilla tummille vaatteille suunniteltuja nestemäisiä pesuaineita – tai toista pesujauhemerkkiä toiseen; apua tilanteeseen saattaa löytyä myös pesukoneen puhdistuksesta.

Pyykinpesujauhe
Pyykkipulveri tai pyykinpesujauhe on näistä kahdesta vaihtoehdosta (jauhe ja neste) selvästi vanhempi/ kauemmin markkinoilla ollut vaihtoehto – – ja tästä syystä monelle se perinteinen apuväline pyykinpesuun.
Perinteisyys tai kotona ja koulussa opitut työtavat eivät kuitenkaan ole ainoita syitä siihen miksi pyykinpesujauhe pitää edelleen pintaansa. Monet pyykinpesujauheen käyttöön tottuneet kokevat jauhepaketin kestävän nestettä kauemmin, jolloin saavutetaan jonkin verran säästöjä pesuainekuluissa. Näin saavutettavat säästöt ovat kuitenkin varsin käyttäjäkohtaisia, eikä yksittäisten kokemusten perusteella voida tehdä kovinkaan pitkälle meneviä johtopäätöksiä (pelkkä jauheeseen vaihto ei tuo säästöä vaan jauhetta pitää pystyä annostelemaan oikein).

Siinä missä nestemäistä pesuainetta voidaan hyödyntää pyykin esikäsittelyssä, voidaan pyykinpesujauhetta puolestaan käyttää tiettyjen pintojen puhdistuksessa. Näissä tilanteissa puhdistustavan soveltuvuus pinnalle on selvitettävä aina etukäteen, ja lisäksi pyykinpesujauhe tulee muistaa pestä/huuhdella huolellisesti pois puhdistettavalta pinnalta.

Ympäristövaikutukset
Mikäli nestemäisen ja jauhemaisen pesuaineen ympäristövaikutuksia halutaan vertailla – voidaan tutkia esimerkiksi tuotteiden pakkauksia ja pakkausmerkintöjä. Ilmiselvänä erona voidaan nopeasti huomata, että nestemäiset pesuaineet on lähes poikkeuksetta pakattu muoviseen pakkaukseen – kun taas pesujauheet löytyvät monesti pahvisesta paketista. Joillekin nestemäisille pesuaineille on saatavilla täyttöpakkauksia (jolloin samaa muovipakkausta voidaan hyödyntää uudelleen), mutta pääasiassa muovipakkausten hävittäminen on huomattavasti hankalampaa.

Pakkausten kyljistä voidaan etsiä myös ympäristömerkkejä, joita tyypillisesti löytyy enemmän pesujauheista. Tähän on monesti syynä se, että nestemäisessä pesuaineessa on usein enemmän kemiallisia ainesosia.

Vaihtele käyttämääsi pesuainetta säännöllisesti
Käytätpä sitten nestemäistä pesuainetta ja pyykinpesujauhetta – vaihtele käyttämääsi pesuainemerkkiä säännöllisesti. Näin toimimalla voit varmistaa ettei vaatteisiisi pinty likaa jota ”suosimasi” pesuainemerkki ei puhdista.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua