valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pesuaineiden zeoliitti

Pesuaineiden zeoliitti


Mitä zeoliitti on?
Useissa pyykinpesuaineissa (jauheissa) on mukana zeoliitti nimistä ainetta. Kyseisen aineen tehtävänä on pesuveden pehmentäminen jotta pesuaine toimisi halutulla tavalla, myös niillä alueilla joiden vesi luokitellaan kovaksi. Alun perin pyykinpesujauheet sisälsivät fosfaattia, jota käytettiin niin ikään pehmentämään pesuvettä. Kun fosfaatin ympäristövaikutuksia tutkittiin, huomattiin fosfaatin rehevöittävän vesistöjä; ja tästä syystä pesuainevalmistajat siirtyivät zeoliitin käyttöön. Zeoliittiä löytyy siis pääasiassa pyykinpesujauheista; nestemäisistä pyykinpesuaineista zeoliittia ei yleensä löydy.

Zeoliitti ja pyykinpesujauheet
Koska zeoliittin tehtävänä on veden pehmentäminen – kyseessä ei siis ole varsinainen pesuaine – on sen käyttö tarpeellista ja perusteltua sellaisilla alueilla, joiden talousvesi luokitellaan kovaksi. Useilla paikkakunnilla Suomessa vesijohtovettä ei luokitella kovaksi, joten jo paikalliset olosuhteet saattavat tehdä zeoliitin käytöstä tarpeettoman. Oman alueen vetesi kovuuden saat selville joko paikallisesta vesilaitoksesta tai kaupungin/kunnan virastosta (kuntatekniikasta/vesihuollosta vastaavalta henkilöltä). Kun oman alueesi veden kovuus on tiedossasi, voit päätellä onko zeoliittia sisältävien pesuaineiden käyttö paikkakunnallasi tarpeellista.

Pesuainevalmistajat pyrkivät zeoliitin käytöllä varmistamaan tuotteidensa toimivuuden mahdollisimman laajalla alueella. Esimerkiksi Etelä-Euroopan talousveden kovuus poikkeaa Suomalaisen talousveden kovuudesta. Kun tuote suunnitellaan koko alueelle sopivaksi, voidaan pesuainetta valmistaa suuria määriä ilman että aineen koostumukseen tarvitsee tehdä maa- tai aluekohtaisia muutoksia. Tämä luonnollisesti näkyy edullisempana kuluttajahintana.

Zeoliitti ja pyykinpesukoneet
Pitkään zeoliittipitoista pesuainetta käyttäneet ovat huomanneet sekä pyykin että pesukoneen alkaneen haista tunkkaiselta pyykinpesun jälkeen. Tämä oire on jossain määrin pystytty yhdistämään zeoliittiä sisältäviin pyykinpesujauheisiin. Zeoliittijäämien on huomattu myös tukkivan pesukoneen putkia ja kuluttavan laakereita. Lisäksi erityisesti tummissa vaatteissa saattaa pesunjäljiltä näkyä vaaleita läikkiä/raitoja, joita on vaikea poistaa.

Ratkaisuna ongelmaan voi olla pesukoneen puhdistus ja tuulettaminen, sekä toisen (zeoliitittoman) pesuaineen kokeileminen. Erityisesti tummat vaatteet kannattaa pestä (tummille vaatteille tarkoitetulla) nestemäisellä pyykinpesuaineella, joka ei sisällä zeoliittia.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua