valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vaatteiden ja pyykin valkaisu

Vaatteiden ja pyykin valkaisuPyykin valkaiseminen palauttaa vaaleiden tekstiilien alkuperäisen värin.


Pyykin valkaisu voidaan tehdä useistakin eri syistä – yksi yleisin syy valkaisuun on valkoisen vaatteen tai tekstiilin alkuperäisen värin palauttaminen. Toinen melko yleinen syy pyykin valkaisemiseen liittyy vaatteeseen tulleeseen tahraan, joka on jättänyt tekstiiliin ikävän jäljen tahranpoistosta huolimatta – näissä tilanteissa pyykin valkaisu korjaa usein ongelman.

Milloin pyykki voidaan valkaista
Pyykin valkaisu aloitetaan aina tarkastamalla tekstiilin pesumerkinnät, joista selviää onko kyseisen tekstiilin valkaisu mahdollista ja suositeltavaa (ks. valkaisun pesumerkit). Vaikka pyykin valkaiseminen ei automaattisesti tarkoitakaan kloorivalkaisua tulisi myös vaihtoehtoisten valkaisumenetelmien soveltuvuus tekstiilille arvioida pesumerkinnöissä esitettyjen suositusten perusteella.

Monesti etenkin valkopyykin valkaiseminen on mahdollista tehdä valkopesuaineen avulla, joka nimensä mukaisesti sisältää hieman valkaisuainetta. Valkopyykijauheen tai -aineen käyttö ei tietysti valkaise tekstiileitä yhdellä käyttökerralla yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi kloorivalkaisu, mutta pitkäaikeisessa käytössä se pitää valkopyykin valkeina; ja samalla vähentää muunlaisen valkaisun tarvetta. Kannattaa myös vertailla eri valmistajien valkopyykkijauheita/aineita keskenään, sillä aineiden toimivuudessa ja tehokkuuksissa on eroavaisuuksia.

Vaatteiden valkaisu – Happivalkaisu
Tekstiilin hoito-ohjeesta saattaa löytyä merkintä happivalkaisusta; kolmio jonka sisässä on kaksi, vasemmalta oikealle kallistuvaa viivaa (valkaisun kieltomerkki on kolmio jossa rasti päällä). Happivalkaisu tarkoittaa, että tekstiilin saa valkaista käyttämällä happeen perustuvaa valkaisuainetta.

Muita keinoja pyykin valkaisuun
Osa pyykistä voidaan valkaista perinteisten valkaisuaineiden lisäksi myös ruokasoodan avulla. Lue lisää ruokasoodalla valkaisusta.

Epäselvissä tilanteissa vaatteen tai tekstiilin voi viedä myös pesulaan valkaistavaksi. Pesuloissa valkaisu tehdään usein joko erillisvalkaisuna, valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella. Muutaman vaatteen valkaisu ei myöskään tule kohtuuttoman kalliiksi, vaikka valkaisun teettäisi pesulassa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua