valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vaatteiden kloorivalkaisu

Vaatteiden kloorivalkaisu

Valkoisen vaatteen kloorivalkaisu
Kloorivalkaisun sopivuus tekstiilille tulee varmistaa huolellisesti ennen valkaisua.

Kloorivalkaisu on prosessi, jossa klooripitoisen aineen avulla valkaistaan esim. kangas tai vaate. On hyvä huomioida ettei kloorivalkaisu automaattisesti sovellu kaikille tekstiileille, ja tästä syystä vaatteen pesumerkinnät on syytä käydä huolellisesti lävitse, ennen kloorivalkaisua.

Huomioithan myös ettei klooripitoista valkaisuainetta pidä missään vaiheessa sekoittaa/tai käyttää yhdessä esim. ammoniakin tai hapon kanssa (esim. viinietikka). Ja vastaavasti klooripitoinen valkaisuaine tulee sekoittaa kylmään veteen, ellei tuotteen käyttöohjeessa toisin mainita.

Valkaisu kloriitilla
Kloorivalkaisu tehdään nimestään huolimatta yleensä kloriitti nimisellä aineella. Kaupasta saatava kloriitti sisältää yleensä alle 5% klooria, tai siitä johdettua/siihen perustuvaa valkaisuainetta. On kuitenkin hyvä huomioida että kaupasta saatavan kloriitin pH-arvo on yleensä yli 10 (voimakkaasti emäksinen); tästä syystä tuotepakkauksessa oleviin käyttöoheisiin on syytä tutustua huolella; ja tuotteen käyttöohjeessa mainittuja suojavälineitä tulee myös käyttää.

Tuotteen käyttöohjeessa saattaa löytyä valmis ohje myös vaatteiden kloorivalkaisuun (jos ohje löytyy käytä sitä, sillä se on sopivin valitsemallesi tuotteelle). Esimerkiksi 5 litraan kylmää vettä voidaan sekoittaa n.1-2 dl kloriittia, jonka jälkeen valkaistava vaate upotetaan seokseen noin 10-15 minuutiksi. Tämän jälkeen vaate pestään normaalisti pesuohjeen mukaisesti, jotta kloriittijäämät saadaan vaatteesta pois. Kloriittia on myös mahdollista käyttää pesukoneessa, vastaava määrä kloriittia voidaan annostella esim. pesupalloon jonka jälkeen valitaan 40 asteen pesuohjelma (varmista soveltuvuus pesukoneesi käyttöohjeesta); tämän jälkeen vaate pestään jälleen normaalisti hoito-ohjeen mukaan, jotta kloriittijäämistä päästään eroon.

Kloorivalkaisun soveltuvuuden testaus
Kloorivalkaisua voit harjoitella vaatteella jonka olisit muutoin esim. heittämässä pois (näin harjoittelusta ei aiheudu sen kummempaa vahinkoa). Näin toimimalla voit myös testailla kloorivalkaisun soveltuvuutta eri materiaaleille ja tekstiileille.

Kloori ja ympäristö
Kloorilla tiedetään olevan ympäristöön ja luontoon haitallisia vaikutuksia. Mikäli et halua käyttää ympäristöä kuormittavia valkaisuaineita, voit valita ympäristömerkin saaneen tuotteen; näissä tuotteissa ei tutkitusti ole ympäristöä kuormittavia aineita.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua