valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pyykin valkaisu ruokasoodalla

Pyykin valkaisu ruokasoodalla


Ehdottomasti yleisin tapa pyykin valkaisuun on valkaisuainetta sisältävän pyykinpesuaineen käyttö tai erillinen pyykin kloorivalkaisu. Valkaisu tehdään tyypillisimmin kahdesta eri syystä; joko valkoinen tai vaalea tekstiili on tummunut tai kellastunut ajan myötä ja sen värit halutaan palauttaa – tai tekstiilissä on tahranpoiston jäljiltä läikkä/värjääntymä, josta halutaan päästä eroon.

Vaihtoehdot perinteisille valkaisuaineille
Monet pitävät kloorivalkaisua ainoana (tehokkaana) tapana valkaista pyykkiä ja vaatteita. Kloorin aiheuttama kuormitus ympäristölle on kuitenkin saanut monet miettimään vaihtoehtoisia valkaisutapoja. Markkinoille on viimevuosien aikana ilmestynyt myös ekologisia valkaisuaineita, jotka soveltuvat yleensä valkopyykille tai värinsä muutoin pitäville kankaille. Kokemukset kyseisistä tuotteista vaihtelevat kuitenkin suuresti, etenkin pinttyneemmät vaatteet eivät tahdo juurikaan valkaistua. Vaihtoehdot eivät kuitenkaan lopu vielä tähän, sillä usein myös tavallista ruokasoodaa voidaan käyttää apuna vaaleiden tekstiilien valkaisussa.

Ruokasoodavalkaisu
Valkopyykin määrästä riippuen pesukoneeseen voidaan annostella 1-3 ruokalusikallista ruokasoodaa. Soodaa voidaan käyttää saman aikaisesti tavallisen pesuaineen kanssa; ruokasooda voidaan annostella esimerkiksi pesuainelokeroon tai suoraan pyykin päälle (annostelu riippuu pyykinpesukoneesta; tärkeää on varmistaa ettei sooda kulkeennu pois ensimmäisten huuhteluvesien mukana) – pesuaine voidaan annostella vaikkapa pesupalloon. Tämän jälkeen valkopyykki pestään tekstiilin hoito-ohjeen mukaisesti.

Ruokasoodalla tehtävä valkaisu ei välttämättä yllä aivan samaan lopputulokseen mitä esimerkiksi kloorivalkaisu. Soodaa käyttämällä vältytään kuitenkin kloorivalkaisun aiheuttamilta ympäristökuormituksilta. Ohessa muutamia vinkkejä, joiden avulla pidät valkopyykin helpommin valkoisena:

1. Pese valkopyykki (valkoiset vaatteet) tarpeeksi usein. Näin ne pysyvät peruspuhtaina, ja valkaisun tarve vähenee.
2. Pese valkopyykki omana koneellisenaan. Älä sekoita valkoisia vaatteita muuhun pyykkiin (valkoinen vaate imee helposti muista vaatteista pesussa irtoavaa väriä = värjääntyy).
3. Käytä valkopyykille mahdollisimman korkeaa pesulämpötilaa (hoito-ohjeen rajoissa).Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua