valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tekstiilien kemiallinen pesu

Tekstiilien kemiallinen pesu


Vaatteille ja tekstiileille tehtävä kemiallinen pesu eroaa monessakin mielessä tavallisesta pesukoneessa tehtävästä vesipesusta – tietysti suurin ero vesipesun ja kemiallisen pesun välillä on se, ettei kemiallisessa pesussa käytetä lainkaan vettä –vaan vaatteet puhdistaan materiaaleille sopivien kemikaalien avulla. Kemiallinen pesu aloitetaan tyypillisimmin kastelemalla vaate tai tekstiili esikäsittelyaineella (yleisin käytetty aine on liuotin nimeltä perkloorietyleeni). Puhdistettavasta tekstiilistä ja pesun suorittavasta pesulasta riippuen vaate voidaan tämän jälkeen käsitellä vielä muillakin aineilla pesutuloksen varmistamiseksi. Lopuksi vaate/tekstiili kuivataan höyryttämällä, jolloin lämmin ilma kuivaa vaate kuivaksi. Vaatteeseen ei siis kemiallisen pesun aikana kohdistu juuri lainkaan ns. mekaanista rasitusta, joka kuluttaisi vaatetta ja tekstiilin kuituja.

Miksi kemiallinen pesu?
Kemiallinen pesu ei siis kuluta, venytä tai nukkaannuta vaatteita samalla tavalla kuin perinteinen vesipesu. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä etteivät kemiallisessa pesussa käytettävät kemikaalit turvota kankaan kuituja samalla tavalla kuin vesipesu – – vesipesun aikana tapahtuva tekstiilin ”turpoaminen” (ja takaisin muotoonsa kuivuminen) näkyy monesti juuri tekstiilin venymisenä. Lisäksi kemiallinen pesu on kankaan väreille vesipesua ystävällisempi puhdistustapa – – nämä ovat yleisimmät syyt miksi aroille tekstiileille suositellaan tyypillisesti kemiallista pesua.

Kemiallisen pesun tarpeen selvittäminen
Kuluttajille myytävissä tekstiileissä ja vaatteissa on usein varsin selvät pesumerkit joista voit etsiä kemiallisen pesun pesumerkkejä, jotka kertovat suoraan pitääkö kyseinen tekstiili viedä pesulaan puhdistettavaksi. Kuten jo edellä mainittiin – kemiallisen pesun suositusta ei tule ohittaa, sillä kemialliseen pesuun tarkoitettu vaate tai tekstiili alkaa usein menettää muotoaan ja väriään jo muutaman (vastoin puhdistusohjeita suoritetun) vesipesukerran jälkeen.

Yleisesti kemiallista pesua vaativat: juhlavaateet (puvut ja pikkutakit), leningit ja hameet sekä muutamat koristekankaat/esineet kuten ryijyt ja raanut. Pesettämällä tämän tyyppiset vaatteet pesulassa, voidaan varmistaa myös niiden säilyminen.

  • Kemiallinen pesu ei kuluta vaatteen kuituja
  • Pesutapana juhlavaatteille ja erikoistekstiileille
  • Vaate vietävä pesulaan jos merkintä ”ei vesipesua”
  • Tekstiilivalinnoilla voit myös välttää kemiallisen pesun


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua