Siivous /
Pyykinpesu /
Kuivausrumpu – Vinkit kuivausrummun käyttöön
Kuivausrumpu – Vinkit kuivausrummun käyttöön
Kuivausrumpu on saanut energiasyöpön maineen – eikä ehkä aivan suotta. Monesti käyttäjä pystyy laite/ohjelmavalinnallaan vaikuttamaan kuivausrummun energiankulutukseen.
Millainen on hyvä kuivausrumpu?
Kuivausrumpu tulisi olla varustettu ns. lämpöpumpputekniikalla. Tällä tarkoitetaan tapaa jolla kuivausrumpu kondensoi kosteuden. Lämpöpumpputekniikan avulla kondensoiva kuivausrumpu helposti noin puolet vähemmän kuin pelkällä ilman avulla kondensoiva kuivausrumpu. Lisäksi kuivausrummusta tulisi löytyä automatiikka, joka huolehtii kuivausajasta; näin vältytään pyykin rypistymiseltä ja turhalta energiankulutukselta.
Jos asunnossasi on käytössä kausi- tai yö-sähkö, kanttaa varmistaa selvittää onko kuivausrummussa ajastin, jolloin voit hyödyntää halvempaa yö-sähköä. Toinen vaihtoehto on kuivata useampi koneellinen peräkkäin, näin kuivausrumpu ei “jäähdy”.
Muita vinkkejä kuivausrummun käyttöön
– Kuivausrumpu tulee sijoittaa tilaan jossa on hyvä ilmanvaihto. Laitteesta poistuu aina jonkin verran kosteutta, joka tulisi saada poistumaan myös huoneesta.
– Kuivaa aina täysiä koneellisia, puoliksi täytetty kuivausrumpu syö sähköä.
– Jos mahdollista linkoa pyykki ennen kuivausta kuivausrummussa, näin kuivausaika lyhenee.
– Oio vaatteet aina ennen kuin laitat ne kuivausrumpuun.
– Älä laita likaiseksi jääneitä/tahraisia vaatteita kuivausrumpuun.
– Tarkista vaatteiden taskut aina ennen kuivausrumpuun laittoa (mielellään jo ennen pesua).
Mitä materiaaleja voi kuivata kuivausrummussa?
Tekstiilin
pesumerkinnät kertovat voiko kyseistä tekstiiliä rumpukuivata. Yleensä esim. sametti ja puuvillafrotee, soveltuvat hyvin rumpukuivattavaksi (rumpukuivaus poistaa pölyn tehokkaasti näistä tekstiileistä). Puolestaan herkästi venyviä tai rypistyviä tekstiilejä (villa ja pellava) ei suositella kuivattavaksi kuivausrummussa.
Kuivausrummun hoito
Kuivausrummun käyttöohjeessa kerrotaan kuinka usein kuivausrummun nukkasihti ja vesisäiliö tulee tyhjentää/puhdistaa. Mikäli kuivausrumpu alkaa haista tai sen sisäpinta sotkeentuu – eikä kuivausrummun käyttöohjeesta poikkeavia ohjeita löydy – voit ottaa esim. suihkepulloon etikkaa (ja vettä), kostuttaa sillä rummun, ja kuivata sitten pyyhkeellä. Tämän jälkeen rumpu huuhdellaan huolellisesti, ja kuivausrummun annetaan kuivua/tuulettua ennen seuraavaa käyttöä. Älä milloinkaan naarmuta kuivausrummun sisäpintaa.