valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pellavan pesuohjeet

Pellavan pesuohjeet

Pellavapaitojen peseminen tulee tehdä huolella
Pellavasta valmistettujen tekstiilien peseminen tulee tehdä tarkkaan materiaalin ehdoilla.

Pellavatekstiilit ovat tyypillisesti melko lujia, käyttöä kestäviä ja arvostettuja tekstiilejä. Rypistyminen on pellavalle hyvin tyypillinen ominaisuus, joka tulee hyvin esiin myös pyykinpesun yhteydessä – eli rypistymistä ei kannata pelästyä. Pellavan pesuun ja jälkikäsittelyyn liittyy kuitenkin muutamia niksejä, jotka tulee ottaa huomioon pellavaista vaatetta tai sisustustekstiiliä käsiteltäessä. Ohessa muutama huomio, jonka avulla pellavan peseminen on hieman helpompaa.

Pellavan pesu – yleistä
Pellavatekstiilit ja vaatteet tulee pestä erillään muusta pyykistä, ja pellavan pesussa ei tule käyttää täysiä koneellisia, vaan pyykkimäärän tulisi olla noin puolet normaalista täyttömäärästä. Pesuohjelman vesiraja tulisi olla korkea ja pesurytmi hidas (näin pyritään vähentämään pellavasta pesunaikana irtoavan nukan määrää). Pellavan pesun jäljiltä pesukoneen nukkasihti on viisasta tarkistaa, sillä pellavasta irtoaa nukkaa todella helposti.

Pellavan pesuohje
Pellavan pesulämpötila määrittelee hyvin pitkälti sen, minkä tyyppisiä pesuaineita voidaan käyttää pellavan pesun yhteydessä. Koska pellavan pesulämpötila on monesti melko alhainen, suoritetaan pellavan pesu tyypillisesti hienopesuaineen kanssa, joka liukenee pesuveteen matalista lämpötiloista huolimatta. Pellavan pesulämpötila on yleensä 40-60 astetta, valmistajasta/tuotteesta riippuen – joten tuotteen pesumerkit on syytä käydä läpi tarkkaan, jotta voit valita tuotteellesi sopivan pesulämpötilan. Mikäli pellavatekstiili ei ole erityisen likainen on 40 asteen pesulämpötila usein täysin riittävä.

Kuten edellä jo mainittiin, pellavan peseminen suositellaan yleensä tehtäväksi vain puolillaan täytetyssä koneessa. Tämän suosituksen tarkoituksena on varmistaa että pellavan puhdistus onnistuu toivotulla tavalla – eli tekstiili saa käyttöönsä tarvitsemansa veden. Lisäksi pellavan pesu puolilleen täytetyssä koneessa vähentää jonkin verran materiaalin pesun aikaista rypistymistä – joskaan puolitäyttö ei rypistymistä täysin poista.

Pellavan pesu suositellaan yleensä tehtäväksi ilman minkäänlaista esipesua, jolloin pellavaista tekstiiliä tarvitsee pitää pesukoneessa mahdollisimman lyhyen ajan. Tästä syystä pellavatekstiilit kannattaa kostuttaa/kastella läpimäriksi jo ennen koneeseen laittoa.

Jos pellavan peseminen suoritetaan tavallisessa pesukoneessa, tulisi pesun jälkeinen linkous pitää suhteellisen lyhyenä – usein reilun 30 sekunnin mittainen linkous riittää. Jotkin pellavatuotteiden valmistajat eivät suosittele linkouksen käyttämistä lainkaan, joten pellavan pesuohje ja –merkinnät saattavat sisältää toisistaan poikkeavia linkousta koskevia pesumerkkejä.

Pellavan jälkikäsittely
Pellavasta valmistetut tekstiilit tulisi nostaa pesukoneesta pois mahdollisimman nopeasti pesun jälkeen; suoristaa / oikoa ja nostaa narulle kuivumaan. Näin toimimalla osa tekstiiliin tulleista rypyistä poistuu jo kuivauksen aikana.

Pellavalle tehtävä jälkikäsittely, kuten silitys tai mankelointi tulisi tehdä mahdollisimman pian linkouksen jälkeen – kun pellava on vielä kosteaa (tekstiilin ei tule olla läpi märkä jälkikäsittelyn aikana). Silityslämpötilat ja mahdolliset tekstiili/tuotekohtaiset jälkikäsittelysuositukset löydät aina hoito-ohjeesta.

Mikäli puhdistettava pellavatekstiili on erityisen arvokas tai olet epävarma tekstiilille sopivasta pesu- tai jälkikäsittelytavasta, voit viedä tekstiilin pesulaan pestäväksi.

  • Pese pellava erillään muusta pyykistä
  • Älä käytä täysiä koneellisia pellavan pesussa
  • Tutustu pellavatekstiilin hoito-ohjeeseen huolella
  • Jälkikäsittely pellavan ollessa vielä hieman kosteaa


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua