valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mustikkatahran poisto vaatteista

Mustikkatahran poisto vaatteista


Mustikkatahrat ovat kuivuttuaan vaikeasti poistettavia.

Tahranpoisto mustikka – Mustikkatahra lähtee yleensä parhaiten pois heti tuoreeltaan, sillä mustikka sisältää voimakkaita väriaineita, jotka imeytyvät helposti kiinni kankaaseen ja kuivuessaan värjäävät tekstiilin kuidut. Tästä syystä mustikan aiheuttaman tahran poistaminen tulee suorittaa viivyttelemättä, sillä kuivuttuaan mustikkatahra muuttuu erittäin vaikeasti poistettavaksi. Ohessa muutamia huomioita mustikkatarhojen poistoon liittyen.

Mustikkatahran poisto
Mustikkatahran poistoon on olemassa useita erilaisia menetelmiä, joten käytettävä menetelmä tulee valita aina puhdistettavan tekstiilin mukaan. Jotta oikea menetelmä voidaan valita, tulee puhdistettavan tekstiilin pesumerkinnät on syytä käydä tarkkaan lävitse. Näin toimimalla tiedetään mitä toimenpiteitä puhdistettava tekstiili sietää ja mitä ei.

Tuoreena mustikkatahra lähtee yleensä käyttämällä kuumaavettä ja asianpesuainetta. Jo kuivumaan päässyt mustikkatahra puolestaan voidaan ensin käsitellä tahranpoistoaineella (tai sappisaippualla). Esikäsittelyn jälkeen tekstiili tulisi pestä mahdollisimman nopeasti käyttäen valkopesuainetta; mikäli tekstiilin pesumerkit sallivat valkaisun (ks. valkaisun pesumerkit). Monet vaaleat tekstiilit saattavat tarvita myös valkaisun ennen kuin mustikkatahrasta päästään kokonaan eroon.

Hapan-emäskäsittely mustikkatahralle
Mustikkatahrat on myös mahdollista saada pois kun mustikkatahraa käsitellään vuorotellen happamalla ja emäksisellä. Hapan-emäskäsittely ei kuitenkaan sovellu läheskään kaikille tekstiileille, joten tätä puhdistustapaa ei tule kokeilla esimerkiksi aroille tekstiileille. Tähän käsittelyyn tarvitset kaksi astiaa, johon toiseen tulee vedellä laimennettua ammoniakkia ja toiseen n. 10% vahvuista etikka-vesiseosta. Ensin tahraa liotetaan etikkavedessä, jonka jälkeen tahra huuhdellaan ja kuivataan. Tämän jälkeen vastaava käsittely vedellä (huomattavasti) laimennetussa ammoniakissa. Käsittelykertoja voidaan tarvita useampia. Tämä käsittely vaatii tekijältä hieman kokemusta, eikä se sovellu läheskään kaikille tekstiileille (värit saattavat kärsiä).

Koska mustikan aiheuttamat värjääntymät tarvitsevat melko voimakkaita puhdistustapoja, on suositeltavaa puhdistaa mustikkatahrat aina tuoreeltaan mikäli vain mahdollista (ennen värjäytymän muodostumista). Tuoreeltaan tehtävä puhdistus on myös tekstiilin kuiduille hellävaraisin käsittelytapa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua