valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Farkkujen peseminen

Farkkujen peseminen

farkut peseminen
Uusien farkkujen peseminen kannattaa suorittaa erillään muusta pyykistä.

farkut pesu
Farkkujen pesu tehdään usein sisäpinta ulospäin käännettynä.


Oikein suoritettu farkkujen pesu puhdistaa farkut ilman, että vaatteen värit haalistuisivat tai värjääntyisivät. Yksinkertaisten perusfarkkujen peseminen on melko yksinkertaista, mutta nykyaikaisissa farkuissa löytyy usein myös usein esimerkiksi koristeita ja ompeleita, jotka asettavat lisähaastetta pyykinpesuun. Ohessa muutamia vaatehuollon huomioita farkkujen pesemiseen liittyen.

Farkkujen pesuväli
Farkuilla ei muiden käyttövaatteiden tavoin ole sen kummempaa pesuväliä; vaan farkut tulisi pestä aina tarpeen mukaan – eli kun farkut alkavat näyttämään ja tuntumaan likaantuneilta, on ne aika pestä.

Uusien farkkujen peseminen
Monet farkkujen valmistajat suosittelevat että uusia farkkuja ei pestäisi ensimmäisen 6kk käyttöjakson aikana lainkaan. Syy tähän suositukseen liittyy monesti siihen, että farkku-kangas saisi käytön aikana hakea muotonsa ja farkkujen värjäys saisi käytön aikana kiinnittyä kankaaseen kaikessa rauhassa. Uusien farkkujen ensimmäinen pesukertakin suositellaan yleensä tehtäväksi käsin haaleassa vedessä, sillä lämmin/kuumavesi on omiaan irrottamaan väriä farkuista.

Ennen farkkujen pesua
Vanhat farkut voidaan usein pestä myös koneessa, sillä muutaman pesukerran jälkeen farkuista ei enää lähde väriä yhtä helposti kuin uutena. Ennen farkkujen pesua tulee tarkistaa että housujen taskut ovat tyhjät, ja mahdolliset lahkeiden käänteet tulee suoristaa. Farkut on myös suositeltavaa pestä nurinpäin käännettynä, tämä auttaa farkkuja pitämään värinsä ja estää myös muita materiaaleja hankaamasta farkun päälipintaa. Tämän lisäksi farkuissa olevat vetoketjut on hyvä sulkea ennen pesua ja mahdolliset napit on puolestaan hyvä avata. Vetoketjun sulkemisella estetään vetoketjua hankaamasta jälkiä muihin tekstiileihin, ja napit avaamalla puolestaan estetään napinläpien venyminen. Ennen farkkujen pesua tulee myös tarkistaa farkuissa olevat pesumerkinnät, joista selviää mm. farkuille sopiva pesulämpötila.

Farkkujen pesu koneessa
Farkkujen peseminen kannattaa tehdä koneessa, joka on vain puoliksi täytetty. Farkut on valmistettu paksusta kankaasta, joka vaatii pesun yhteydessä paljon vettä ja ”liikkumatilaa” – joten farkkujen peseminen täydessä koneessa ei täyttäisi näitä ehtoja. Pesuaineena kannattaa käyttää aina nestemäistä pesuainetta, sillä jauhemaiset pesuaineet sisältävät usein valkaisuainetta, jotka taas kuluttavat farkkujen väriä. Pesuohjelmaksi taas kannattaa valita hellävarainen pesu, joka estää mm. pesuraitojen syntymisen farkkuihin. Farkkujen pesu suositellaan yleensä tehtäväksi 30-40 asteisessa vedessä (hoito-ohjeen mukaan). Mikäli farkut eivät ole erityisemmin likaiset, farkkujen peseminen näin alhaisessa lämpötilassa ajaa asiansa. Materiaalinsa puolesta, farkut vaatisivat kuitenkin pesun 60 asteessa, jotta farkut puhdistuisivat kuituja myöten.

Pesun jälkeen farkut kannattaa oikaista/suoristaa ja asetetaan narulle kuivumaan. Narulle asetettavat farkut saavat olla hieman kosteat, sillä näin farkut oikenevat kuivauksen aikana, joka taas vähentää silittämisen tarvetta.

Farkkujen silittäminen pesun jälkeen
Farkkujen silitys tehdään aina nurjalta puolelta, farkkujen ollessa vielä hieman kosteat. Mikäli farkuissa on niittejä, kuviointeja tms. koristeita, tulee silityksen kanssa olla erittäin varovainen (silitys vain tarvittaessa).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua