valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Silkin pesu

Silkin pesu


Silkin pesu voidaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta suorittaa pesukoneessa. Silkin pesussa tulee käyttää hienopesuohjelmaa tai erillistä, silkille tarkoitettua pesuohjelmaa. Silkin pesu tulee tehdä suhteellisen matalassa pesulämpötilassa, korkeitaan 30 asteessa. Silkistä valmistettua asua/asustetta ei tule säilyttää pitkään likaisena (esim. alusvaatteet), vaan ne tulee pestä melko nopeasti käytön jälkeen.

Pesun aikana silkki helposti luovuttaa väriä, että imee itseensä väriä pesuvedestä. Tästä johtuen huolellinen lajittelu on paikallaan silkkivaatteita pestäessä. Samasta syystä, silkkiä ei tule liottaa pitkään vedessä. Silkin pesuun tulee valita pesuaineeksi silkinpesu- tai hienopesuaine (pH-arvo 7 – neutraali); mikäli silkin hoito-ohjeissa suositellaan muuta, tulee noudattaa hoito-ohjetta. Valittava pesuaine ei saisi sisältää entsyymejä, sillä silkki on luonnonkuitu, jotka entsyymit kuluttavat.

Silkin ja silkkivaatteen voi myös pestä käsin, hellävaraisesti puristelemalla kangasta pesuaikana. Käsinpesussa tulee välttää hankausta ja silkin turhaa liottamista. Pesuainejäämät saadaan silkistä pois huuhtelemalla, mutta pesuaineen varovaisella annostelulla voi vähentää huuhtelun tarvetta. Silkkilaadusta riippuen voit käyttää pesussa apuna myös marseille saippuaa (selvitä sopivuus silkkilaadulle etukäteen).

Silkki kuivataan aina sisätiloissa, suojassa voimakkailta valon- ja lämmönlähteiltä. Silkkiä ei pidä viedä kuivumaan ulos auringonpaisteeseen, sillä suora auringonvalo haalistaa silkin helposti. Silkkivaate voidaan yleensä silittää erittäin matalassa lämpötilassa kostean liinan läpi (silittämisestä on yleensä erillismaininta hoito-ohjeessa, jota tulee noudattaa). Silittäminen tehdään yleensä aina silkin ollessa vielä hieman kosteaa (nurjalta puolelta). Silittämistä koskevat ohjeet riippuvat hieman silkkilaadusta, joten tutustu hoito-ohjeeseen huolellisesti.

Silkkiä ei tule pestä pesukoneessa, jos siihen on ommeltu helmiä/paljetteja (juhlavaate), tai jos kyseessä on ns. paksu raakasilkki. Myös muutamat silkkilaadut (tussa, duppion ja thai) on syytä viedä pesulaan pestäväksi.

Mikäli et ole varma silkin/tekstiilin pesuohjeesta tai silkin laadusta, saattaa olla viisainta viedä silkkivaate pesulan pestäväksi.

  • Tutustu silkin hoito-ohjeisiin huolella ennen pesua
  • Silkin pesu- ja hoitotavat vaihtelevat silkki laadun mukaisesti
  • Älä säilytä silkkitekstiiliä likaisena pitkään
  • Silkistä valmistetut juhlavaatteet kannattaa pesettää


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua