valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Alusvaatteiden pesu

Alusvaatteiden pesu


Alusvaatteiden pesu tulee suorittaa säännöllisesti – tekstiilin pesumerkintöjen asettamissa rajoissa. Koska alusvaatteet ovat suoraan kiinni ihmisen iholla, useita tunteja päivässä tarttuu alusvaatteisiin ihosta mm. hikeä ja rasvaa, joka luonnollisesti lisää alusvaatteiden pesun tarvetta. Puhdistuksen säännöllisyys ja suhteellisen tiheät pesuvälit kuluttavat luonnollisesti alusvaatteen materiaaleja, jonka vuoksi alusvaatteiden laatuun kannattaa panostaa – tai vaihtoehtoisesti alusvaatteet tulee uusia riittävän usein.

Alusvaatteiden peseminen ja materiaalit
Koska alusvaatteita valmistetaan useista eri materiaaleista, tulee myös alusvaatteiden pesu suorittaa tarkkaan tekstiilin materiaalin ja pesumerkintöjen mukaisesti. Näin toimimalla varmistetaan, että alusvaate myös puhdistuu pesun aikana. Tästä syystä pyykin huolellinen lajittelu ja oikeiden pesuaineiden valinta ovat erityisen tärkeitä asioita alusvaatteen puhdistumista ajatellen. Tässä muutamia yleisiä ohjeita alusvaatteiden pesuun:

Erittäin aroista materiaaleista (esim. pitsi) valmistettujen alusvaatteiden pesussa on suositeltavaa käyttää apuna pesupussia.

Mikäli alusvaate sisältää elastaania, ei pesun yhteydessä kannata käyttää huuhteluainetta.

Polyamidia sisältävät alusvaatteet taas on suositeltavaa pestä saman väristen vaatteiden kanssa, koska polyamidi imee helposti väriä itseensä.

Tekokuiduista valmistettujen alusvaatteiden pesussa suositellaan käytettäväksi hienopesuohjelmaa.

Silkistä valmistettujen alusvaatteiden pesussa on omat niksinsä (ks. silkin pesu).

Alusvaatteiden pesulämpötila
Puuvillasta valmistetut alusvaatteet vaativat korkeamman pesulämpötilan kuin tekokuiduista valmistetut alusvaatteet. Värilliset puuvillasta valmistetut alusvaatteet pestään yleisesti 60 asteessa ja valkoiset 90 asteessa (varmista pesulämpötila hoito-ohjeesta). Tekokuiduista valmistettujen alusvaatteiden pesulämpötila taas on yleensä 40 astetta.

Huomioitavaa alusvaatteiden pesussa
Alusvaatteiden pesuun kannattaa valita täysin hajusteeton – herkälle iholle sopiva pyykinpesuaine, jota tulee annostella tarkkaan käyttöohjeiden mukaisesti. Pesuaineen yliannostelu ei useinkaan paranna pesutulosta, joten pitäytymällä annosteluohjeissa säästät pesuainetta. Hajusteeton ja allergiaystävällinen pesuaine on hyvä valinta alusvaatteiden pesuaineeksi, koska alusvaatteet ovat suorassa kosketuksessa ihoon – allergiaystävällistä pesuainetta käyttämällä voidaan varmistaa etteivät pesuaineiden hajusteet (ja mahdolliset pesuainejäämät) aiheuta kutinaa tai muita allergisia oireita alusvaatteiden käytön yhteydessä. Etenkin pesuainejäämien vuoksi alusvaatteet tulee muistaa myös huuhdella huolellisesti.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua