valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pyykinpesuaine herkälle iholle ja allergiselle

Pyykinpesuaine herkälle iholle ja allergiselle


Pyykinpesuaineiden hajusteet aiheuttavat monelle herkkäihoiselle ongelmia. Tyypillisimmät pesuaine allergian oireet ovat iholla tuntuvaa kutinaa tai punoitusta. Joissain tilanteessa altistuminen saattaa johtua yksinkertaisesti käytetyn pesuaineen liiallisesta annostelusta ja huonosta huuhtelusta, jolloin vaatteeseen on jäänyt tavallista enemmän pesuainejäämiä. Toisinaan kyse voi olla yliherkkyydestä pesuaineessa käytettyjä aineosia kohtaan (olettaen että ainetta on annosteltu oikein). Jälkimmäinen tilanne saadaan tyypillisesti korjattua pesuainemerkkiä (tai tuotelinjaa) vaihtamalla.

Pyykinpesuaine allergiselle
Useat valmistajat ovat tuoneet markkinoille pyykinpesuaineita, jotka eivät sisällä lainkaan hajusteita eivätkä väriaineita (tuotteita on saatavilla sekä nesteenä että jauheena) – – hajusteista johtuvien allergioiden yleistyttyä kyseisiä pesuaineita on saatavilla lähes jokaisesta marketista. Tyypillisesti nämä tuotteet on kehitetty yhdessä Allergia- ja Astmaliiton kanssa (tuotepakkauksesta löytyy Allergia- ja Astmaliiton logo). Pyykinpesuaineen valinta herkkäihoiselle kannattaa siis rajata juuri näihin tuotteisiin.

Huomaathan että markkinoilla on myös tuotteita joiden tuotepakkauksissa saattaa lukea esimerkiksi ”miedosti hajustettu” (englanninkielisiä termejä voivat olla esimerkiksi: hypoallergenic tai fragrance neutral). On hyvä ymmärtää että tällöin kyseessä ei ole täysin hajusteeton tuote — vaan tuotteeseen on silloin lisätty tavallista vähemmän hajusteita. Näiden tuotteiden soveltuvuus allergia tai yliherkkyys tilanteessa on täysin käyttäjäkohtaista. Toisille miedommin hajustetun pyykinpesuaineen käyttäminen voi korjata tilanteen – – toinen taas ei välttämättä huomaa mitään parannusta oireissaan.

Kun etsit kaupasta hajusteettomia pyykinpesuaineita tutustu aina myyntipakkauksessa olevaan tuoteselosteeseen. Mikäli pakkauksen tuoteseloste ei ole suomenkielinen ja löydät siitä sanoja: fragrance, parfum tai aroma sisältää tuote mitä todennäköisimmin hajusteita. Allergiselle sopivia pyykinpesuaineita voi tiedustella myös myymälän henkilökunnalta. Tällöin asiakkaan olisi syytä tehdä selväksi, että tuotteen tulisi olla täysin hajusteeton – – ja että tuotetta etsitään nimenomaan allergisista syistä johtuen.

Pesuaine allergian oireet
Pesuaine allergian aiheuttamat oireet voivat vaihdella hieman käyttäjäkohtaisesti, mutta melko tyypillisiä oireita voivat olla esimerkiksi käsi-ihottuma ja kosketusihottuma – johon viittaavat esimerkiksi alussa mainittu kutiaminen ja punoitus.

Allergiaan tai yliherkkyyteen viittaavat oireet on aina hyvä selvittää yhdessä asiaan perehtyneen lääkärin kanssa. Näin voidaan varmistaa johtuvatko oireet pesuaine allergiasta, vai onko oireille löydettävissä jokin toinen lähde.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua