valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pesukoneen puhdistaminen etikalla

Pesukoneen puhdistaminen etikalla


Pesukoneesta lähtevän ummehtuneen hajun syynä on useimmiten tyhjentämätön nukkasihti. Nukkasihdin tyhjentämisen lisäksi pesukonetta voidaan puhdistaa hajuista käyttämällä etikkaa. Etikalla on tunnetusti hajuja neutralisoiva vaikutus, ja pesukoneen puhdistus etikalla onnistuukin varsin helposti arkisen kodinhoidon yhteydessä. Ohessa muutamia huomioita pesukoneen hajunpoistosta etikan avulla.

Pesukone ja etikka
Pyykinpesukoneen hajuja voidaan neutralisoida etikan avulla useammallakin eritavalla. Toiset kaatavat tyhjään pesukoneeseen noin neljän litran seoksen vettä ja etikkaa (1l etikkaa ja 3l vettä; pienemmissä pesukoneissa käytettävän etinkan määrä voi olla myös pienempi), ja tämän jälkeen käynnistävät koneen normaalin valkopesuohjelman 90-95oC (ideana on poistaa kalkkijäämiä koneesta). Käsittelyn jälkeen kone voidaan vielä huuhdella puhtaalla vedellä. Jotta tämä käsittely toimisi pesukone ei saa pesuohjelman alkajaisiksi käynnistää tyhjennystä, sillä muutoin etikkaseos poistuu koneesta välittömästi, jolloin käsittelystä ei varsinaisesti ole mitään hyötyä. Tästä syystä monet käyttäjät keskeyttävät pesukoneen aloittaman pesuohjelman tyhjennyksen jälkeen (koneen äänestä voi yleensä päätellä koska tyhjennys on päättynyt) ja kaatavat seoksen sisään vasta tyhjennyksen loputtua. Tämän tyyppisten ratkaisujen käyttö on aina pitkälti kiinni puhdistettavan pesukoneen tarjoamista mahdollisuuksista (pitää tehdä koneen ehdoilla).

Toiset taas käyttävät pyykinpesussa kahta pesupalloa, ja annostelevat toiseen pesupalloon pari ruokalusikallista etikkaa. Sama toimenpide voidaan myös tehdä annostelemalla etikka pesulokeroon ja pesuaine pesupalloon.

Huomioitavaa etikan käytössä
Etikalla käsittely jättää helposti jälkeensä oman hajunsa, joka kyllä lähtee tuulettamalla ja huuhtelemalla (ja viimeistään ajan kanssa). Tästä syystä hajuille herkän henkilön ei kannata suorittaa pesukoneen puhdistusta etikalla silloin kun pyykkivuori on pahimmillaan – ja pesukonetta tarvittaisiin pyykinpesuun. Jos taas annostelet etikkaa pestävän pyykin joukkoon liikaa, tulee vaatteisiin helposti etikkainen haju. Erityisen tunkkaisen hajuisia vaatteita voidaan liottaa etikkavedessä erikseen (ks. vaatteiden liotus). Näin toimimalla etikan haju ei tartu kaikkiin pestäviin vaatteisiin.

Huomioi valmistajan ohjeistus
Pesukoneen käyttöohjekirjaan kannattaa myös tutustua ennen pesukoneen puhdistamista etikalla. Useimmissa pesukoneissa ei ole mitään erillistä kieltoa tai rajoituksia etikan käytölle, mutta jos omassa pesukoneessasi sellainen on, tulee valmistajan ohjeita noudattaa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua