valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pyykin liotus ennen pesua

Pyykin liotus ennen pesua

Pyykin liottaminen ennen pesukoneeseen laittoa
Pyykin liottamista käytetään usein esipesuna tai ensikäsittelynä.

Pyykin liottaminen on ennen tekstiilin pesua suoritettava toimenpide, jonka tehtävänä on kostuttaa ja esikäsitellä esimerkiksi tahriintunut tekstiili, jotta varsinaisen pyykinpesun lopputulos olisi toivotunlainen. Pyykin liottaminen voidaan tehdä pelkässä vedessä, tai veden joukkoon voidaan lisätä hieman pyykinpesuainetta. Koska liottaminen altistaa puhdistettavan tekstiilin kosteudelle tavallista pidemmäksi ajaksi, ei liottamista voida käyttää automaattisesti kaikkien tekstiilien puhdistuksessa vaan menetelmän soveltuvuus on arvioitava aina tapauskohtaisesti. Esimerkiksi villa, nahka ja silkki ovat materiaaleja, joita ei pidä liottaa.

Pyykin liottaminen ja huomioitavat asiat
Vaatteiden liottaminen tulee tehdä pesuohjeen mukaisessa pesulämpötilassa, eli liottamisessa käytettävän veden ei tulisi olla pesuohjetta kuumempaa. Lisäksi on syytä muistaa, että kemiallisen pesun vaativia vaatteita, jotka eivät kestä vesipesua ei myöskään tule liottaa vedessä. Myöskään värillisiä ja valkoisia vaatteita ei tule liottaa samanaikaisesti samassa astiassa, sillä valkoinen vaate saattaa muuten värjääntyä värillisestä vaatteesta liotuksen aikana irtoavasta väriaineesta.

Mikäli käytät pesuainetta liottamisen yhteydessä, älä laita vaatteita likoamaan ennen kuin pesuaine on täysin liuennut veteen. Huonosti liuennut pesuaine saattaa muutoin aiheuttaa laikkuja vaatteeseen.

Vaatteiden liotus etikassa
Etikkaa voidaan käyttää apuna hajujen poistamisessa vaatteista. Vaatteiden liotus etikassa voidaan tehdä liottamisen tapaan, ennen pesua. Voit käyttää esim. puhdasta 10 l ämpäriä, joka lasketaan puolilleen vettä (huom. vedenlämpötila ei saa olla vaatteen pesuohjetta kuumempaa), joukkoon lisätään loraus etikkaa ja seos sekoitetaan pikaisesti. Tämän jälkeen vaate voidaan liottaa etikassa.

Mikäli kokeilet vaatteiden liotusta etikassa ensimmäistä kertaa, aloita varmuuden vuoksi laimealla etikka-vesi seoksella, käytäntö opettaa löytämään oikean sekoitus suhteen. Kokeilussa kannattaa myös käyttää vaatetta jonka pilaantumisella ei ole väliä (liian vahvan seoksen käyttö jättää etikan hajun vaatteeseen, jonka pois saantiin tarvitaan muutama pesukerta). Vaatteiden liotus etikassa ei myöskään sovellu aroille tekstiileille.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua