valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oksaalihapon käyttö siivouksessa

Oksaalihapon käyttö siivouksessa


Oksaalihappo on voimakas orgaaninen happo, jota esiintyy luonnossa esimerkiksi raparpereissa ja pienissä määrin myös ihmisen elimistössä. Oksaalihapon kanssa työskennellessä tulee aina muistaa asianmukaiset työtavat ja turvallisuus. Oksaalihappo ärsyttää ihoa ja silmiä ja oksaalihapon hengittäminen voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia – – joten ainetta käsitellessä tulee olla erittäin varovainen.

Oksaalihapolla puhdistaminen
Puhdistukseen ja siivoukseen sopivaa oksaalihappoa on saatavilla yleisesti ainakin apteekeista. Oksaalihapon laimennus suoritetaan yleensä suhteessa: 1tl oksaalihappoa ja 1 dl vettä (riippuen puhdistettavasta kohteesta). Tällä määrällä voit jo esikäsitellä esimerkiksi vaatteiden hikitahroja (huomio tekstiilin hoito-ohje). Vaatteiden pesumerkinnöissä ei tietysti löydy suoraa mainontaa oksaalihaposta, mutta hoito-ohjeen avulla voi saada yleiskuvan materiaalin kestävyydestä. Kaikista aremmille materiaaleille käsittelyä ei voi suositella, sillä oksaalihappo voi aiheuttaa mm. värjääntymiä tai reikiä kaikista ohuimmille ja aremmille tekstiileille. Vaikka tekstiili ohjeiden mukaan kestäisi oksaalihapolla käsittelyn, sen sopivuus on kuitenkin aina syytä testata tekstiilin huomaamattomaan kohtaan. Näin toimimalla voidaan varmistaa toimenpiteen soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle.

Laimennettuna oksaalihappo sopii hyvin myös muunlaiseen puhdistukseen. Veneilijät taas käyttävät usein oksaalihappoa veneen vesirajan puhdistukseen (gelcoat).

Oksaalihappo ja ruoste
Ruostetahrat saadaan usein poistettua oksaalihappoliuoksella. Ruosteinen kohta käsitellään oksaalihappoliuoksella, jonka jälkeen liuoksen annetaan vaikuttaa hetki. Tämän jälkeen oksaalihappoliuos tulee huolellisesti huuhdella pois. Näin toimimalla varmistetaan ettei oksaalihappoa jää puhdistettavalle pinnalle. Huuhtelun kanssa kannattaakin toimia huolellisesti, sillä pinnalle jäädessään hapoksi luokiteltava aina syövyttää muutoin puhdistettavaa pintaa.

  • Varmista soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle
  • Huuhtele oksaalihappo pois puhdistettavalta pinnalta
  • Toimenpidekohtaisesti muista suojavälineet
  • Älä käytä liian vahvaa seosta puhdistuksessa


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua