valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vedenkeittimen puhdistus ja kalkinpoisto etikalla

Vedenkeittimen puhdistus ja kalkinpoisto etikalla


Vedenkeittimen puhdistaminen on suhteellisen nopeasti tehtävä toimenpide, johon pätevät samat säännöt kuin kahvinkeittimen puhdistukseen – mikäli vedenkeittimen puhdistus laiminlyödään alkaa laitteen sisään kerääntyä kalkkisaostumia, jotka vaikuttavat myös keitettävän veden makuun. Tästä syytä vedenkeittimen puhdistus tulee tehdä säännöllisin väliajoin, jolloin keitin saadaan pidettyä puhtaana ja hyvässä kunnossa. Vedenkeittimen puhdistus onkin hyvä aloittaa tutustumalla laitteen ohjekirjaan, sillä valmistajakohtaiset suositukset saattavat erota toisistaan. Ohessa muutamia huomioita, joiden avulla vedenkeittimien puhdistus saadaan tehtyä osana normaalia kodinhoitoa.

Vedenkeittimen puhdistus aloitetaan keittämällä n. puolipannua vettä. Tämän jälkeen vedenkeitin irrotetaan sähkövirrasta/nostetaan pois alustalta. Seuraavaksi vedenkeittimen sisäosat pestään käyttäen tiskiharjaa ja tiskiainetta. Pesun aikana on syytä olla erityisen varovainen keittimessä olevan kuuman veden suhteen. Kun pesu on saatu valmiiksi, tulee keitin huuhdella huolellisesti useampaan kertaan.

Vedenkeittimen puhdistus etikalla
Puhdistusta varten tulee ensin tehdä vesi-etikkaseos (esim. suhteella: 30% etikkaa 70% vettä). Seosta tulee määrällisesti olla niin paljon että vedenkeittimenvastus peittyy. Kun seos on kaadettu tyhjään vedenkeittimeen, annetaan sen vaikuttaa noin 15-25 minuuttia. Vasta tämän jälkeen seos kiehautetaan vedenkeittimessä kiehuvaksi – kun seos on kiehahtanut keittimessä kaadetaan se pois (keitin tyhjennetään). Keitin on hyvä huuhdella seoksen jälkeen 2-3 kertaa ja keittimessä tulee keittää vielä 2-3 pannullista vettä jotta etikan maku ja haju saadaan keittimestä pois.

Vedenkeittimen puhdistaminen soodalla
Vedenkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla aloitetaan mittaamalla reilut puolen pannullista (noin puolet keittimeen mahtuvasta vesimäärästä) vettä erilliseen astiaan, sekoittamalla tuohon vesimäärän 1-2 ruokalusikallista ruokasoodaa. Seuraavaksi seos kaadetaan tyhjään vedenkeittimeen ja keittimen virta laitetaan päälle; seos kiehautetaan. Kun seos on kiehunut vaihdetaan pannussa oleva vesi puhtaaseen ja kiehautus suoritetaan uudelleen – huuhtelukertoja voidaan tarvita 2-3 vedenkeittimestä riippuen. Yleensä ruokasoodan käyttöön ei ole mitään estettä, mutta toimenpiteen soveltuvuus on silti suositeltavaa tarkistaa laitteen käyttöohjekirjasta ennen kokeilua.

Vedenkeittimen puhdistus sitruunahappo
Vedenkeittimen puhdistaminen sitruunahapolla suoritetaan samaan tapaan kuin muullakin seoksella tapahtuva puhdistus. Eli Keittimen tilavuudesta riippuen 0.5 litraa – puolen pannullista vettä mitataan erilliseen astiaan ja veden joukkoon mitataan jälleen 1-2 ruokalusikallista sitruunahappoa (saatavilla yleensä apteekeista); sekoita seos huolellisesti. Käsittelyn jälkeen veden voi antaa seistä keittimessä noin 15-20 minuuttia välillä sekoittaen – älä siis kaada vettä heti pois. Vedenkeittimen puhdistaminen sitruunahapolla vaatii luonnollisesti myös 2-3 huuhtelu kertaa; eli lopuksi keittimessä on hyvä kiehauttaa muutama pannullinen puhdasta vettä, jotta sitruunahappoa ei jää keittimeen.

Molemmissa puhdistustavoissa on syytä huomioida, ettei vettä pääse missään vaiheessa roiskumaan keittimen sähköosiin. Ja ennen puhdistusta on aina hyvä lukea valmistajan antamat vedenkeittimen puhdistusta koskevat ohjeet laitteen käyttöoppaasta. Katso myös vinkit muiden kodinkoneiden puhdistukseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua