valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ruosteenpoisto metallista

Ruosteenpoisto metallista


Ruosteenpoisto kotikonstein onnistuu useallakin eri tavalla. Ennen varsinaista ruosteenpoistoa, puhdistettavalle pinnalle tulee kuitenkin tehdä tarvittavat esikäsittelytoimet joissa esimerkiksi irtoileva ruoste ja mahdollinen ruostepöly puhdistetaan käsiteltävältä pinnalta. Ruosteenpoisto metallista voidaankin aloittaa poistamalla irtonainen ruoste pinnalta esimerkiksi metallilastalla kaapimalla, hiekkapaperilla tai karhealla sienellä, tai teräsharjalla – – käytettävä työmenetelmä tulee valita aina puhdistettavan pinnan mukaan.

Ruosteenpoisto hapolla
Ruosteenpoisto metallista on monesti mahdollista tehdä käsittelemällä metallinen kappale esimerkiksi fosfori- tai sitruunahapolla. Ruosteiset esineet ja osat voidaan joko liottaa happo-vesi seoksessa tai seosta voidaan levittää suoraan ruosteiselle pinnalle – – kun irtonainen ruoste ja ruostepöly on ensin puhdistettu pois. Liottamiseen riittää usein 4%-15% seos (esim. sitruunahappoa), tätä vahvemmalla seoksella ei juurikaan päästä parempiin tuloksiin. Ruosteenpoistossa käytettävän happoseoksen vahvuus riippuu hyvin pitkälti puhdistettavan esineen materiaalista. Joten jos kokeilet liottamista ensimmäistä kertaa, kannattaa ehkä aloittaa hieman laimeammalla seoksella – – ja etsiä työhön sopiva seos/vahvuus varovaisesti kokeilemalla. Käsittelyn päätteeksi muista huuhdella ja kuivattaa käsitelty kohta/esineet huolellisesti puhtaiksi.

Ruosteenpoisto etikalla
Myös tavallista väkiviina etikkaa on jossain tilanteissa mahdollista käyttää apuna ruosteen poistossa. Etikasta ja suolasta voidaan valmistaa seos jossa ruostuneet esineet liotetaan, liotuksen päätteeksi esineissä olevat ruostekohdat hangataan puhtaaksi käyttämällä pehmeää liinaa (liinaa kostutetaan tarpeen mukaan etikkaseokseen). Kun ruosteenpoisto on saatu päätökseen tulee esineet vielä huuhdella puhtaassa vedessä jotta hapan aine saadaan pois. Sopivan seoksen tekoa kannattaa testailla muutamaan kertaan, jolloin löydät oikeat sekoitus suhteet ja tarvittavan liotusajan (aika on aina hieman riippuvainen käsiteltävän esineen ruisteisuudesta).






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua