valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Soodavesi ja kivennäisvesi siivouksessa

Soodavesi ja kivennäisvesi siivouksessa


Tahranpoiston yhteydessä käytetään välillä apuna myös soodavettä tai kivennäisvettä. Heti aluksi on hyvä huomioida että tahranpoistossa termi soodavesi ei automaattisesti ole kivennäisveden synonyymi, vaan soodavedellä voidaan viitata myös ruokasoodasta ja vedestä tehtävään seokseen/pesuveteen – – useimmiten soodavedellä kuitenkin tarkoitetaan nimenomaan kivennäisvettä. Yleensä asiayhteys paljastaa tarkoitetaanko soodavedellä kivennäisvettä vai ruokasooda-vesi seosta; pääsääntöisesti kaikki liottaminen tehdään kivennäisvedellä ja hankausta tarvitseva puhdistus ruokasooda-vesi seoksella. Ohessa muutamia lisähuomioita kivennäisveden käyttöön siivouksessa ja kodinhoidossa.

Kivennäisvesi ja siivous
Kivennäisvettä voidaan käyttää apuna joidenkin tahrojen poistossa ja pintojen puhdistuksessa, sillä kivennäisvesi sisältää tavallista talousvettä enemmän mineraaleja ja useimmiten myös hiilihappoja. Se milloin kivennäisvettä on järkevää käyttää apuvälineenä, riippuu pitkälti puhdistettavasta tahrasta ja pinnasta – – jotta kivennäisveden käytöstä olisi hyötyä, tulisi joko tahran tai pinnan reagoida kivennäisvedessä oleviin (talousvedestä poikkeaviin) aineisiin.

Ohessa muutamia esimerkkejä puhdistettavista tahroista ja pinnoista, joiden puhdistamisessa kivennäisvedestä on havaittua olevan (ainakin jonkin verran) hyötyä.
Emalin puhdistus
Veritahran poisto
Punaviinitahran poisto
– Useiden hedelmien aiheuttamien tahrojen poisto

Huomioitavaa soodaveden puhdistuskäytössä
On kuitenkin hyvä huomioida ettei soodavesi paranna puhdistuksen lopputulosta mitenkään, jos puhdistettava tahra tai pinta ei reagoi edellä mainittujen aineiden (suolat, mineraalit, hiilihapot) kanssa. Tästä syystä useimpien tahrojen ja pintojen puhdistukseen voidaan käyttää apuna aivan tavallista talous/verkostovettä – – esimerkiksi jos tahranpoisto-opas neuvoo huuhtelemaan tahriintuneen kohdan juoksevan veden alla, ei huuhtelun vaikutusta voida parantaa tai tehostaa käyttämällä huuhtelussa soodavettä (jos tekstiili tai tahra ei reagoi soodaveden aineisiin).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua