valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Punaviinitahra – punaviini tahranpoisto vaatteista

Punaviinitahra – punaviini tahranpoisto vaatteista


punaviinitahran poistaminen
Punaviinitahrat on parasta poistaa aina tuoreeltaan.


punaviinitahra pois vaatteista tai matosta
Punaviinitahran poisto tulee aina tehdä mahdollisimman nopeasti. Mikäli punaviinitahra on tullut puuvillaiseen materiaaliin saat tahran varmemmin pois kun toimit nopeasti; jos tahra pääsee kuivumaan/istumaan kiinni, värjää punaviini helposti kankaan kuidut, jolloin punaviinitahra muuttuu erittäin hankalasti poistettavaksi. Kuivuneeseen punaviinitahraan auttaa usein vain liotus tai valkaisu, nämä menetelmät eivät kuitenkaan sovellu läheskään kaikille tekstiileille.

Punaviinitahra sohvassa
Punaviini jättää helposti jäljen myös kangassohvaan. Olipa kyseessä sitten viinilasin jalasta jäänyt jälki tai sohvalle kaatuneen viinin aiheuttama tahra – tulee tahranpoisto tehdä nopeasti ja sohvan tekstiilin hoito-ohjeen mukaisesti. Mikäli sohvassa on irrotettava päällinen, poista se ennen kuin viini pääsee imeytymään sohvan pehmusteisiin. Tämän jälkeen tutustu päällisen hoito-ohjeeseen ja pese päällinen nopeasti hoito-ohjeessa mainitulla tavalla.

Punaviinitahra ja puuvilla
Lue tekstiilin hoito-ohjeet ja pesumerkinnät saadaksesi varmuuden siitä mitkä puhdistus menetelmät soveltuvat kyseiselle tekstiilille. Punaviini tahran ollessa vielä tuore voit laittaa tahran päälle suolaa (valkoinen materiaali) tai kivennäisvettä, joka laimentaa tahraa. Tämän jälkeen huuhtele tahriintunut kohta viileällä vedellä. Lopuksi pese tekstiili valkaisuainetta sisältävää pyykinpesuainetta käyttäen. Käytä pesussa korkeinta mahdollista tekstiilin sallimaa lämpötilaa.

Mikäli punaviini tahra on päässyt pinttymään täysin valkoiseen tekstiiliin voidaan käyttää myös kloorivalkaisuaineita, mikäli tekstiilin hoito-ohje ei valkaisua kiellä.

Punaviinitahrat ja villa
Jos punaviini tahra on tullut villaiseen materiaaliin on pesussa syytä käyttää hienopesuainetta materiaalin hoito-ohjeen mukaisesti. Villatekstiileille ei suositella liotusta eikä voimakasta hankausta, sillä nämä menetelmät aiheuttavat helposti villavaatteen venymistä. Mikäli villatekstiilin pesu on kielletty, vie tekstiili pesulaan. Tutustu myös muihin villavaatteiden pesu ja hoito-ohjeisiin.

Mikäli et ole täysin varma mitä puhdistusmenetelmiä tahriintunut tekstiili sietää, tai kyseessä on erityisen arvokas vaate (juhlapuku tms.) kannattaa vaate viedä pesulaan pestäväksi.

  • Poista punaviini tahra nopeasti
  • Valitse tahranpoisto tapa materiaalin mukaan
  • Noudata hoito-ohjetta kun puhdistat punaviinitahraa
  • Vältä punaviinitahran turhaa hankaamista


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua