valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Rännien ja vesikourujen puhdistus

Rännien ja vesikourujen puhdistus

rännien puhditus
Vesikourut kaipaavat säännöllistä puhdistusta jos talon välittömässä läheisyydessä on lehtipuita.

Rännit ja vesikourut puhtaaksi
Omakoti- ja rivitalojen ränneissä ja vesikouruissa on usein syksyn ja talven jäljiltä paljon puidenlehtiä ja muuta katolta ränniin valunutta roskaa. Etenkin ränneihin päätyneet puiden lehdet muodostavat vesikouruun pieniä patoja, jotka estävät veden poistumisen. Mikäli vesikouruja ei puhdisteta säännöllisesti, alkaa rännin pohjalle jäänyt vesi ajan myötä ruostuttamaan vesikourun pohjaa. Puhki ruostunut vesikouru ei tietystikään ohjaa sadevettä pois toivottua reittiä, vaan osa vedestä valuu pois rännissä olevasta ruostuneesta aukosta. Pahimmillaan tämä vesi valuu alas talon ulkoverhousta pitkin, lisäten siihen kohdistuvaa rastitusta.

Rännien puhdistus ja ajankohta
Rännien puhdistaminen täysin riippuvainen niihin kohdistuvasta rasituksesta. Mikäli talon välittömässä läheisyydessä kasvaa puita joiden lehdet tai neulaset putoavat suoraan katolle, on rännien puhdistukseen kiinnitettävä tavallista enemmän huomiota. Tällaisissa tilanteissa vesikourut olisi hyvä puhdistaa syksyn jälkeen (kun lehdet ovat tippuneet puista), ennen talven alkamista. Näin toimimalla lehdet eivät jää ränniin makaamaan talveksi. Mikäli rännit ovat helposti puhdistettavissa (katolle on helppo pääsy ja omistat tarvittavat välineet) voidaan vesikourut käydä läpi pikaisesti myös keväällä esim. katon vuositarkastuksen yhteydessä.

Vesikourujen puhdistus ja työturvallisuus
Rännin ja vesikourun puhdistuksen ideana on yksinkertaisesti poistaa rännistä kaikki roska joka estää veden poistumisen vesikourusta. Vesikouruja ja rännejä puhdistettaessa työturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomioon. Mikäli työ tehdään esim. tikkailta tai katolta käsin on syytä käyttää asianmukaisia turvavälineitä. On myös olemassa erityisiä työvälineitä joilla vesikourun voi pestä maastakäsin, ilman katolla tai tikkailla työskentelyä.

Mikäli vesikourujen ja rännien puhdistus kuulostaa liian hankalalta työltä, voit palkata siivousalan yrityksen tekemään työn puolestasi (näin vesikourujen puhdistuksesta saa myös kotitalousvähennyksen).

Ruostuneet vesikourut joutavat vaihtoon
Mikäli rännejä puhdistaessasi havaitset selviä ruostevaurioita (tai suoranaisia reikiä) vesikourujen pohjalla on tämä yleensä merkki siitä, että vesikourut tulisi vaihtaa jonkin ajan sisällä. Puhki ruostuneita vesikouruja voidaan toki yrittää myös paikata, mutta yleensä paikkauksen kesto ei ole kovinkaan pitkäikäinen (ruoste syö reiän paikan viereen); jolloin paras ratkaisu on vesikourujen vaihto.

Huomioitavaa vesikourujen puhdistuksessa
Kun puhdistat ja peset vesikouruja tarkista samalla onko vesikouru riittävän hyvin kiinni, ja onko kourun kaato riittävä. Kaadon voit helposti testata kaatamalla vesikouruun 1-2 l vettä; kaato on riittävä jos vesi poistuu vesikourusta, eikä vesi jää makaamaan kourun pohjalle.

  • Muista työturvallisuus
  • Pidentää vesikourujen käyttöikää
  • Tyhjennä rännit kerran vuodessa
  • Samalla tarkistat myös vesikourujen kunnon


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua