Siivous /
Tuholaistorjunta /
Rottien torjunta ja hävittäminen
Rottien torjunta ja hävittäminen
Rottien torjunta ja karkotus voidaan hoitaa useilla eri tavoilla.
Rottien torjuminen kannattaa tehdä useistakin syistä. Ensiksikin rotat tekevät tuhojaan niin elintarvikkeille, talon rakenteille sekä yksittäisille laitteille – esimerkiksi sähköjohtoja nakertamalla (jolloin sähkölaitteesta tulee helposti vaarallinen käyttää). Tämän lisäksi rottien tiedetään levittävän sekä ihmisille että elämille haitallisia tauteja – joissain yhteyksissä rottien on myös havaittu levittävän esimerkiksi kirppuja,
puutiaisia ja muita
pieniä syöpäläisiä. Oheisten syiden vuoksi rottien torjunta tulee tehdä aina mahdollisimman huolellisesti; lisäksi monet kunnat ja kaupungit velvoittavat kiinteistönomistajia rottien hävittämiseen kiinteistölain nojalla.
Rotan tuntomerkit
Rotta on kaikille tuttu jyrsijä, jota tavataan Suomessakin useampaa lajia – tyypillisimmät ja laajalle levinneimmät lajit ovat isorotta (selvästi yleisempi) ja mustarotta. Aikuisen rotan pituus voi olla 10-30 cm välillä, jonka lisäksi rotalla on usein lähes saman mittainen häntä – – joten rottaa ei kokonsa vuoksi helpostikaan sotke esimerkiksi hiireen tai päästäiseen, sillä kyseessä on selvästi isokokoisempi eläin. Väritykseltään isorotat ovat yleensä rusehtavia tai harmaita; ja mustarotat ovat nimensä mukaisesti tummia/lähes mustia. Hieman lajista ja alueesta riippuen rottien on havaittu elävän laumoissa, joka ennestäänkin korostaa rottien torjunnan huolellisuuden tärkeyttä.
Rottien torjunta alkaa ongelman tunnistamisesta
Talossa ja kiinteistössä oleva rotta ongelma on mahdollista havaita vaikka ainoatakaan rottaa ei olisi nähtävissä. Rottien karkotus kannattaa aloittaa jos huomaat seuraavia seikkoja asunnossa tai sen ympäristössä.
1. Raapimisjäljet – raapimiseen viittaavia jälkiä voi löytyä esimerkiksi jalkalistoista tai vaikkapa ruokakaapin oven alaosasta. Raapimisjälkiä etsiessä on hyvä huomioida että esimerkiksi 20-30 cm mittainen rotta ylettyy lattianrajassa ollessaan raapimaan yllättäväinkin ylös.
2. Jätökset – rotan uloste on aina varma merkki rotan vierailusta. Rotan papanat ovat tummia riisinjyvää muistuttavia papanoita, joita löytyy yleensä useampi kappale samasta kohdasta; esim. ruoanlähteen läheltä tai nurkasta. Rotan papanat ovat yleensä kooltaan reilun sentin mittaisia tai suurempia (harvoin tätä pienempiä).
3. Repimis- ja jyrsimisjäljet – Rottien pääasiallinen työkalu ovat niiden hampaat, joilla ne voivat repiä auki niin elintarvike pakkauksia, rikkoa tekstiilejä tai nakertaa kulkuaukkoja. Ruokakaapissa tai vaatekomerossa tapahtunut repinen on usein helposti havaittavissa, mutta esimeriksi huonekalujen taakse lattianrajaan nakerrettu kulkureitti saattaa jäädä helposti huomaamatta.
4. Rotan haju – tilassa joka ei ole aktiivisessa käytössä (esim. talvet tyhjillään oleva mökki) ei rotan hajua välttämättä panna merkille, vaan haju laitetaan huonon ilman vaihdon piikkiin. Mikäli avaat suljettuna olleen komeron ja vastaan tulee hieman ammoniakkia muistuttava haju, kannattaa lähetä etsimään myös muita rottiin viittaavia tuntomerkkejä.
Rottien torjunta
Rottien käyttämät kulkureitit tulisi tukkia mahdollisimman tehokkaasti ja kulkureittien läheisyyteen tulisi asettaa pyydyksiä, sillä rottien tiedetään käyttävän toistuvasti samoja kulkureittejä. Vaikka aikuinen rotta on melko kookas, pääsevät poikaset kulkemaan hyvinkin pienistä aukoista/raoista. Rottien tiedetään kulkevan myös viemäreissä, joten hajonneet/käyttämättä olevat putket tulisi myös tukkia. Kulkureiteille kohdennettu rottien torjunta osoittautuukin yleensä varsin tehokkaaksi.
Rottien ravinnonlähteet
Rotat ovat hyvinkin kaikkiruokaisia ja niille kelpaa ravinnoksi kaikki kuivamuonasta biojätteeseen. Tästä syystä rottien ravinnon saantiin on erittäin hankalaa puuttua. Tästä huolimatta esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla rottia ei kannata kutsua sisätiloihin helpon ruoan perässä; vaan ruokatarvikkeet on hyvä laittaa metallisiin tai muovisiin astioihin joissa on jonkinlainen lukitusmekanismi (kansi ei aukea jos purkki kaatuu tai kantta pukataan kuonolla). Lisäksi muruset ja roiskeen on hyvä puhdistaa näkyvien pintojen lisäksi myös kodinkoneiden alta (esim. uuni). Näin suoritettu rottien torjunta vähentää sisätiloista löytyvän ravinnon määrää.
Mikäli rottia esiintyy kesämökillä, joka jätetään talveksi tyhjilleen on suositeltavaa viedä kaikki elintarvikkeet pois mökiltä talveksi. Lisäksi rotat saattavat hiirien tavoin jyrsiä saippuapaloja ja wc-paperirullia, jotka on myös viisasta suojata rotilta.
Rottien hävittäminen pihalta
Pihapiirissä esiintyvien rottien torjumiseksi tulee varmistaa että komposti/biojäte on asianmukaisesti suljetussa astiassa, johon rotat eivät pääse. Myös mahdollinen lintujen ruokintapaikka tulisi olla ns. oravasuojattu jolloin myöskään rotat eivät pääse ruokailemaan.
Pihan perälle jääneet tihetä risukasat kannatta ajaa
oksasilppurin läpi, ja muodostunut
kuorike kannattaa levittää katteeksi pensaiden ja puiden juurille. Näin risukasa ei tarjoa piilopaikkaa rotille. Vastaavasti myös avokompostit (lehtikompostit) tarjoavat hyvän pesäpaikan rotille – – joten niissä mahdollisesti näkyvien rotan kolojen lähelle kannattaa myös virittää pyydykset.
Kaupoissa on myynnissä myös ultraäänellä toimivia karkottimia. Joissakin tapauksissa tämän kaltaiset karkottimet ovat tuottaneet hyvää tulosta. Asuntoon pesiytyneet rotat puolestaan eivät tunnu aina välittävän ultraäänestä.
Rottien hävittäminen ja myrkytys
Marketeista ja rautakaupoista on saatavilla lukuisia erilaisia tuotteita rottien hävittämiseen ja myrkytykseen. Näitä tuotteita tulee aina käyttää valmistajan asettamien rajoitusten sallimissa rajoissa. Myrkkyjä käytettäessä tulee pitää huolta siitä etteivät perheen omat lemmikit tai lapset pääse myrkkyyn käsiksi.
Myös rotanloukku on oikeinkäytettynä tehokas pyydys rottien torjunnassa. Rotanloukku tulee asettaa mielellään suoraan rotan kulkureitille, eli yleensä lähelle seinää. Viritetyt ansat ja loukut on hyvä tarkastaa esim. kerranpäivässä. Ja pyydykseen mahdollisesti jäänyt rotta kannattaa haudata maahan, jolloin esimerkiksi naapuriston kissat eivät lähde kuljettamaan rotan raatoa ympäriinsä – muista käyttää suojakäsineitä kun poistat rottaa pyydyksestä.
Pahaksi levinneen rotta ongelman hävittäminen kannattaa jättää ammattilaisille. Mikäli kaupasta ostettavat tuotteet eivät tuo toivottua vaikutusta, tai rottia on määrällisesti paljon – kannattaa ottaa yhteyttä
tuholaistorjuntaa tekeviin yrityksiin.