valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Punkkien torjunta – suojaudu punkkeja vastaan

Punkkien torjunta – suojaudu punkkeja vastaan


Punkit (eli puutiaiset) oleskelevat ja viihtyvät parhaiten pitkäksi kasvaneessa nurmikossa, joka on ns. luonnontilassa. Helpointapa punkkien torjuntaan onkin pitää pihapiirin tai oleskelualueen nurmikko lyhyenä. Tämän lisäksi on syytä välttää kulkemista paikoissa, joissa nurmikko tai aluskasvillisuus on pitkää.

Punkeilta suojautuminen
Mikäli liikut riskialueilla (alueilla jossa punkit ovat yleisiä), tulisi jalat suojata käyttämällä pitkiä housuja, sukkia ja saappaita (myös sukat on suositeltavaa vetää housunlahkeiden päälle). Huomaa myös että vaatteisiin jääneet punkit on helpompi havaita vaaleasta tekstiilistä kuin tummasta. Myös suoraan iholle suihkutettavat tai siveltävät punkkikarkotteet auttavat suojautumaan punkeilta. Alueilla joissa punkkeja esiintyy paljon, on lisäksi hyvä tehdä päivittäinen punkki tarkistus. Punkit purevat usein kohtaan jossa iho on ohutta (esim. korvan taakse tai taipeisiin), ja punkkeja saattaa olla hankala itse havaita. Riskialueilla on myös suositeltavaa hankkia rokote punkkien eli puutiaisten levittämää tautia vastaan. Mikäli punkki pääsee puremaan, on syytä hakeutua apteekkiin hankkimaan punkinpoimijaa, tai mikäli apteekkia ei ole lähimailla, kannattaa hakeutua suoraan lääkäriin.

Punkin poistaminen
Punkin poistossa suositellaan nykyään käyttämään erityistä punkinpoimijaa eli punkkipinsettejä. Vanhat keinot kuten voin tai hyönteismyrkkyjen käyttö punkinpoistossa eivät ole suositeltavia sillä esim. voin sisältämä rasva saattaa lisätä bakteeritartunnan mahdollisuutta.

Myös astianpesuainetta on mahdollista käyttää punkkien poistoon. Kun punkinpurema huomataan nopeasti (punkki ei ole vielä imenyt verta itseensä), voidaan astianpesuainetta hieroa punkin päälle/ympärille noin minuutin-kahden ajan, jonka jälkeen punkki tulee ulos itsestään. Tämä vinkki toimii ainakin silloin kun punkinpurema on havaittu nopeasti. Vinkin terveysvaikutuksista (nostaako esim. bakteeritartunnan riskiä) ei tosin ole tietoa.

Ongelmat punkin poistossa
Mikäli et ole varma miten punkinpoistajaa tulisi käyttää, tai et saa punkkia poistettua kokonaan kannattaa aika kääntyä lääkärin puoleen.

  • Pidä pihapiirin nurmikko lyhyenä
  • Punkit on helppo havaita vaaleista vaatteista
  • Poista punkki nopeasti ja asianmukaisilla välineillä


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua