valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Torju vaatekoi ja koiperhoset

Torju vaatekoi ja koiperhoset

Harmaan ruskea koiperhonen.
Koiperhosten erottaminen ja tunnistaminen on välillä haastavaa.

Vaatekoin toukat syövät kankaiden kuituja ja aiheuttavat näin vaatteisiin ikäviä reikiä. Vaatekoi on viime vuosina harvinaistunut, mutta asuntokohtaisesti vaatekoita tavataan edelleen. Toinen asunnoissa viihtyvä koiperhonen on turkiskoi joka myös jättää jälkiä vaatteisiin. Sekä vaatekoi että turkiskoi pesiytyvät alueille joissa niitä ei häiritä ja joissa niiden toukille riittää ravintoa, esimerkiksi vaatekomeron nurkkiin tai ullakolle. Erittäin otollisia paikkoja koiperhosille ovat myös esim. kesämökit tai vanhat (mökkikäytössä olevat) talot, joissa pidetään yllä pientä peruslämmitystä myös talvella. Jos edellä kuvaillun tyyppisissä rakennuksissa vieraillaan vain harvoin (esim. talvella ei lainkaan) siirtyy myös tuholaistorjunnan aloitus, joka osiltaan auttaa koiperhosten leviämistä.

Tunnista koiperhonen
Koiperhonen on helppo tunnistaa kapeista siivistään ja ruskean-harmaasta värityksestään. Koiperhonen sekoitetaan usein yökköseen tai lehtinunna perhossiin, nopealla vilkaisulla lajien välisiä eroja saattaa olla vaikea havaita. Nämä lajit on mahdollista erottaa värityksestä ja siipien muodosta. Koiperhosen siivet ovat selvästi kapeammat, ja väritykseltään koiperhonen on vaaleampi. Vaatekoi on mahdollista tunnistaa myös kuolleesta yksilöstä. Murskaantuessaan (esim. kärpäslätkän alle) vaatekoista lähtee kullanhohtoista hilettä.

Torju vaatekoi
Vaatekoin torjumiseksi sinun tulee tuulettaa, harjata ja pestä tekstiilit säännöllisesti. Myös vaatekomeron pesu ja imurointi auttaa pääsemään eroon koiperhosista ja koin toukista. Lisäksi pääset eroon vaatekoista käyttämällä tekstiilit kuumassa saunassa. Talvella voit myös viedä tekstiilit ulos pakkaseen, joka on myös hyvä keino päästä eroon koiperhosista ja niiden toukista. Myös eteeristen öljyjen käytön tiedetään karkottavan joitain aikuisia koiperhosia.

Usein vaatekoi tulee asuntoon vanhan vaatteen tai tekstiilin mukana, mutta myös tuontimattojen ja vanhojen huonekalujen (jotka ovat olleet hetken varastoituna), tiedetään levittäneen koiperhosia ja koin toukkia. Tästä syystä vanhat vaatteet ja tekstiilit olisi hyvä käsitellä ja pestä ennen kuin ne laitetaan kaappiin muiden vaatteiden sekaan. Huonekalut taas olisi syytä puhdistaa huolellisesti ennen käyttöönottoa.

Vaikka koit ovatkin vähentyneet merkittävästi viime vuosina, ne suosivat edelleen kosteita ja hämäriä paikkoja. Keskuslämmitysilma tai ilmankuivain auttavat vähentämään tilassa esiintyvää kosteutta, ja näin auttavat osiltaan myös pääsemään eroon koiperhosista.

  • Yleisesti koiperhoset ovat harvinaistuneet
  • Vaatekoita tavataan yhä asuntokohtaisesti
  • Säännöllinen siivous auttaa torjumaan vaatekoita
  • Vaatekoit suosivat hämäriä ja kosteita paikkoja


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua