valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Eroon muurahaisista – Muurahaisten torjunta

Eroon muurahaisista – Muurahaisten torjunta

muurahaisten torjunta kotioloissa
Muurahaiset hakeutuvat sisätiloihin yleensä ravinnon ja suojan perässä.

Muurahaisten torjunta
Yleisin Suomessa tavattava muurahaislaji on sokerimuurahainen. Tämän lajin ei tiedetä varsinaisesti kantavan tai välittävän mitään haitallisia sairauksia. Koska muurahaiset kuitenkin liikkuvat useissa erilaisissa paikoissa ravintoa etsiessään, kannattaa niiden pääsy estää esim. ruokakaappeihin.

Muurahaisten torjunta sisätiloissa
Sokerimuurahaisia houkuttelee nimensä mukaisesti makeat elintarvikkeet (kuten sokeri). Kun sokerimuurahainen löytää pääsyn ravinnonlähteeseen (esim. avoin sokeriastia), kertoo se löytämästään myös samaan yhdyskuntaan kuuluville muurahaisille (feromonijälki). Tämän jälkeen sisätiloissa esiintyvien muurahaisten määrä saattaa nousta äkisti. Ravinnon perässä sisätiloihin tulevien muurahaisten esiintymistä voidaankin joissain tilanteista ennalta ehkäistä siirtämällä muurahaisten suosimat elintarvikkeet tiiviisiin kannellisiin astioihin tai purkkeihin; tämä muutos voidaan tehdä esim. väliaikaisesti kevät-kesä aikaan, jolloin muurahaisia esiintyy yleisimmin myös sisätiloissa.

Muurahaisten leviämistä asunnossa voidaan torjua siivoamalla ruuanmuruset huolellisesti myös keittiökoneiden alta (esim. hella). Ideana on yksinkertaisesti varmistaa, etteivät muurahaiset löytäisi ravintoa sisätiloista.

Yksittäisille ravintoa etsiville sokerimuurahaisille voidaan myös virittää ansoja. Sisätiloissa muurahainen voidaan houkutella ansaan esimerkiksi makean nesteen avulla; hyväksi ansaksi on havaittu esimerkiksi lasi joka on puolillaan siideriä (makeus vetää muurahaisia puoleensa, mutta muurahainen ei pääse vois nesteestä).

Kannattaa myös seurata mitä kautta muurahaiset tulevat sisätiloihin. Onko esimerkiksi halkeamia tai koloja, joiden tukkiminen auttaisi estämään muurahaisten pääsyn sisätiloihin. Mikäli muurahaisia näkyy usein tiskipöydällä, kannattaa tarkastaa myös tiskipöydän saumauksessa olevien silikonien kunto. Muurahaiset pystyvät monesti nakertamaan tarvitsemansa pienen kulkureitin tämän tyyppisten saumojen läpi (varsinkin jos sauma on jo entuudestaan hieman huonossa kunnossa).

Muurahaisten hävittäminen
Muurahaisten sekä pienten kusiaisten hävittämiseen on olemassa monenlaisia keinoja. Eräs suosituimmista (ja melko toimiva keino) on ns. syöttirakeiden käyttö. Tätä tuotetta levitetään muurahaisten kulkureiteille ja pesän lähettyville. Tämän kaltaisia tuotteita käytettäessä tulee huomioida se etteivät lapset tai lemmikit pääse käsiksi tuotteeseen.

Sisätiloihin keväisin ilmestyvien muurahaisten kohdalla syöttiraetta kannattaa levittää myös mahdollisesti talon välittömästä läheisyydestä (esim. kivijalan vierestä) löytyviin pesiin – muurahaisen pesä ei välttämättä ole keko, vaan kyseessä voi olla myös maahan kaivettu onkalo, jonka löytäminen vaatii usein muurahaisten liikkeiden ja kulun seuraamista. Tällä toimenpiteellä pyritään työntämään muurahaiset kauemmas asuinrakennuksesta.

Kun syöttiraetta käytetään ulkotiloissa, joudutaan rakeen levitys uusimaan esim. sateiden jälkeen. Maahan kaivettuja muurahaisten pesiä onkin hyvä tarkkailla esim. ruohonleikkuun tai muiden pihatöiden yhteydessä; torjunta-aineita tulee käyttää vain aktiiviseen pesään. Myös tuotepakkauksissa mainittuja annosteluohjeita on syystä noudattaa (annostus on usein grammaa nelilölle).

Muurahaisten torjunta makeutusaineella (aspartaami)
Muutamien vuosien välein lehtien otsikoihin ja vinkkipalstoille ilmestyy vinkki käyttää makeutusaineitta sisältäviä juomia (yleensä mehutiivisteitä) muurahaisten torjuntaan. Tämän vinkin toiminta perustuu käytettävään makeutusaineeseen, jonka tulee olla aspartaamia. Kyseinen makeutusaine (aspartaami) aiheuttaa muurahaisille myrkytystilan. Käytännössä (laimentamatonta) mehutiivistettä voidaan kaataa suoraan muurahaispesään, tai sitä voidaan annostella esimerkiksi lautaselle (tai kumimaton palan päälle) joka asetetaan muurahaisten kulkureitille. Ideana on varmistaa, että muurahaisten on mahdollisimman helppo päästä pyydykseksi tarkoitetun mehutiivisteen luokse. Koska muurahaisten on hankalaa kuljettaa nestemäistä ainetta eteenpäin, poistaa mehutiiviste ainoastaan ne yksilöt, jotka käyvät maistamassa tiivistettä. Kokemukset makeutusainetta sisältävien juomien käytöstä muurahaisten torjunnassa vaihtelevat melkoisesti. Toiset ovat saaneet selvää apua tästä vinkistä, toiset ovat taas huomanneet muurahaisten lähinnä karttavan tarjolle asetettu juomaa/mehutiivistettä. Nämä erot saattavat johtua kyseessä olevista muurahaisista (laji) tai tarjotusta juomasta.

Vanhan kansan vinkit muurahaisten torjuntaan
Ennen vanhaan myös vettä käytettiin usein muurahaisten pesien hävittämiseen, asuinrakennusten läheisyydestä. Kiehuvaan/lämpimään veteen sekoitettiin usein joko saippuaa (saippuavesi) tai suolaa (suolavesi). Varsinkin suolaveden (lämmintä vettä ja reilusti merisuolaa) käytöstä on ollut hyviä kokemuksia (tuhoaa pesän väliaikaisesti), mutta useasti suurin osa muurahaispesästä sijaitsee maan alla, jolloin veden käytöstä ei ole varsinaista hyötyä. Toinen vanhan kansa konsti muurahaispesien hävittämiseen on iskeä loppusyksystä (ennen pakkasten alkua) rautakanki muurahaispesään (mahdollisimman syvälle maan sisään), jolloin rautainen materiaali johtaa kylmyyttä pesään talven aikana.

Sokerimuurahaisten lisäksi tavataan myös Faaraomuurahaisia ja Punatulimuurahaisia. Näiden lajien hävittämiseen tarvitaan usein ammattimaista torjuntaa. Myös suurten tai useammassa paikassa havaittavien pesien hävittämiseen on suositeltavaa hankkia ammattilaisten apua, tuholaistorjuntaa tekevästä yrityksestä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua