valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sokerimuurahainen torjunta ja karkotus

Sokerimuurahainen torjunta ja karkotus

Sokerimuurahaiset viihtyvät esimerkiksi pihalaattojen väleissä.
Sokerimuurahainen on varsin yleisesti tavattava muurahaislaji.

Sokerimuurahainen, joka tunnetaan yleisesti myös mauriainen -nimellä on yksi Suomen yleisimmistä muurahaislajeista. Väriltään mauriainen on tumma, lähes musta – ja kooltaan siivetön työmuurahainen on tyypillisesti noin 4-5 milliä pitkä. Tavallisia esiintymispaikkoja sokerimuurahaiselle ovat pihalta löytyvät kukkapenkit, pihalaattojen välit ja mm. talon sokkelien vierustat. Nimensä mukaisesti sokerimuurahaiset ovat kaiken makean kuten hunajan ja sokerin perään. Ohessa muutamia muurahaisten torjuntaan sopivia vinkkejä.

Sokerimuurahaisten torjunta ja karkotus
Sokerimuurahaisten puuhiin kannattaa puuttua etenkin jos muurahaisten tekemiä onkaloita ja aktiivisia kulkureittejä löytyy talon sokkelin vierestä (tai muutoin talon välittömästä läheisyydestä). Vaikka talon vierestä löytyvät muurahaisten kulkureitit eivät automaattisesti tarkoitakaan, että muurahaiset olisivat tekemässä pesää talon rakenteisiin tai talon alle – – on muurahaisten puuhiin tässä vaiheessa hyvä puuttua (varotoimena). Muurahaisia varten on olemassa erityisiä muurahaisrasioita ja muurahaissirotetta, joita löytyy useimmista marketeista ja rautakaupoista. Säännöllisesti ja valmistajan ohjeistuksen mukaisesti käytettynä nämä tuotteet antavat yleensä varsin kiitettäviä tuloksia.

Jos talon läheisyyteen majoittuneet muurahaiset ovat olleet ongelmana jo edellisenä vuonna, kannattaa esimerkiksi muurahaissirotetta levittää talon kivijalan läheisyyteen jo aikaisin keväällä – lumien sulettua. Huomioithan ettei muurahaisraetta tule levittää sinne tänne, vaan sitä tulee levittää ainoastaan todennettujen kulkureittien ja onkaloiden kohdelle. Tilanteesta riippuen sama kohta / seinusta voi tarvita uuden käsittelyn kahden tai kolmen viikon kuluttua. Lisäksi talon kivijalan vierustaa kannattaa tarkkailla kesäkauden aikana säännöllisesti, sillä on täysin mahdollista että muurahaiset hylkäävät käsitellyn kohdan ja kaivavat uudet kulkureitit vielä käsittelemättömiin kohtiin.

Talon kivijalan lisäksi mauriaisia saattaa esiintyä myös kukkamailla. Sokerimuurahaisen ei tiedä aiheuttavan kasveille suoraa haittaa – suuremmat yhteisöt saattavat tietysti vahingoittaa yksittäisten kasvien juuria – mutta mauriasten tiedetään hoitavan/auttavan lehtikirvoja, jotka ovat tunnetusti haitallisia useille puutarhan kasveille. Tästä syystä sokerimuurahaisten torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota myös puutarhassa.

Sokerimuurahaisten hävittäminen sisätiloista
Sokerimuurahaisia päätyy helposti sisätiloihin alkukeväällä viimeisten pakkasten aikaan. Tämä ilmiö ei automaattisesti tarkoita että talon rakenteessa tai talon alla olisi muurahaispesä. Sokerimuurahaiset hakeutuvat alkukeväästä sisätiloihin, koska ravinnon saanti ulkona ei ole mahdollista (pakkasista johtuen). Näissä tilanteissa sokerimuurahaisten torjunnassa voidaan käyttää mm. syöttirasioita ja muurahaisten kulkureiteille levitettäviä syöttirakeita. Lisäksi muurahaisten kulkureitteinä käyttämät halkeamat ja raot on hyvä tilkitä umpeen.

Koska sokerimuurahaiset hakeutuvat sisätiloihin nimenomaan ravinnon perässä, tulisi muurahaisten pääsy ravinnon luo estää. Viikkosiivouksen aikana tulisi kiinnittää erityistä huomiota leivän murujen ja ruoan roiskeiden puhdistukseen (myös esim. hellan takaa). Lisäksi sokeri ja hunaja (ja muu makea) tulisi siirtää tiiviiseen kannelliseen astiaan (mieluusti metalliseen), jonne muurahaisilla ei ole pääsyä. Näin toimimalla pyritään vähentämään muurahaisten sisätiloja kohtaan tuntemaa kiinnostusta.

Sokerimuurahaisten torjuntaa voidaan tehostaa myös erilaisilla sirotteilla ja ansoilla. Yksi varsin yleisessä tiedossa oleva tapa sokerimuurahaisten torjuntaan on käyttää aspartaami nimistä makeutusainetta sisältäviä mehutiivisteitä. Laimentamatonta mehutiivistettä voidaan kaataa pienelle lautaselle ja lautanen voidaan asettaa muurahaisten kulkureitille. On kuitenkin hyvä huomioida etteivät muurahaiset pysty kuljettamaan nestemäistä ainetta eteenpäin pesäänsä, joten mehutiivisteen kanssa voidaan torjua ainoastaan yksittäisiä muurahaisia (sirotetta muurahaiset voivat kantaa pesäänsä). Aspartaamia sisältävien mehutiivisteiden toimivuus muurahaisten torjunnassa vaihtelee välillä hyvinkin voimakkaasti. Toisinaan muurahaiset eivät ole lainkaan kiinnostuneita tarjolle asetetusta mehutiivisteestä tai tiivisteellä ei näytä olevan lainkaan vaikutusta; toisissa tilanteissa tiiviste taas toimii juuri toivotulla tavalla.

Sokerimuurahaisen esiintyminen talvella
Mauriaisia eli sokerimuurahaisia saattaa esiintyä sisätiloissa myös talvella. Tällöin on hyvin mahdollista että sokerimuurahaisten pesä löytyy talon alta (tai talon rakenteista), jolloin talvipakkaset eivät vaikuta muurahaisten toimintaan. Näissä tilanteissa sokerimuurahaisia voidaan yrittää hävittää sisätilakäyttöön sopivilla keinoilla (ks. edeltä).

Mikäli muurahaisongelma pääsee omista yrityksistä huolimatta riistäytymään käsistä – tai kyseessä on talon rakenteissa tai alla sijaitsevan muurahaispesän hävittäminen on syytä ottaa yhteyttä alueella toimivaan tuholaistorjuntaa suorittavaan yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua