Siivous /
Tuholaistorjunta /
Lintukirppu – Tunnista ja torju lintukirput
Lintukirppu – Tunnista ja torju lintukirput
Parin millimetrin mittaiset lintukirput ovat vaikeasti havaittavia.
Lintukirppu, josta joissain yhteyksissä käytetään myös nimitystä kanakirppu – on parin millin mittainen hyönteinen, jonka ”erityisominaisuuksiin” kuuluu kirpuille tyypillinen hyppiminen. Lintukirppuja esiintyy tyypillisimmin erityisesti keväällä, jolloin kirput lähtevät liikkeelle odottamaan muuttomatkalta palaavaa isäntälajiaan, eli lintuja. Tällöin kirppuja saattaa päästä keväisten pihatöiden yhteydessä vaatteisiin tai iholle, josta ne voivat kulkeentua myös sisätiloihin. Lintukirppuja saattaa kulkeentua asuintiloihin myös lemmikkien turkeissa, sekä ulkona kuivatettavien pyykkien mukana.
Lintukirpun purema
Lintukirput purevat hyvin usein iholle päästyään sekä ihmistä että esim. lemmikkiä. Allergisille henkilölle lintukirpun purema voi aiheuttaa allergisen reaktion, muissa tapauksissa purema näkyy vain kutiavana punaisena puremana (hyttysen pistoa muistuttava jälki). Erona hyttysen puremaan on kuitenkin se, että puremia voi olla vierekkäin tai pienellä alueella esim. kahdesta viiteen kappaletta.
Lintukirppu ei varsinaisesti tartu kiinni ihmiseen tai kotieläimeen (esim. kissaan tai koiraan) vaikka maistamassa käykin. Muiden kirppujen tapaan lintukirppu kelpuuttaa ravinnokseen vain oman lajinsa (eli linnut). Ihmistä purrut kirppu toteaa nopeasti lajin vääräksi, ja lähtee etsimään uutta ravinnon lähdettä. Mikäli lintukirppu ei löydä isännäkseen lintua, jää kirpun elämä parin päivän mittaiseksi.
Purema sekoitetaan helposti luteeseen
Vuoteeseen päässyt lintukirppu saattaa purra nukkujaa yön aikana, ja aamulla esimerkiksi jalassa saattaa olla kutiava punainen puremajälki. Sängystä yön aikana tullut kutiava, punoittava purema viittaa monien mielessä helposti
luteen puremaan – – eikä syyttä, sillä tuntomerkit ja oireet ovat samankaltaiset.
Pureman aiheuttajaa voi monesti olla vaikea tunnistaa. Vuoteeseen päässeen lintukirpun pitäisi kuitenkin poistua parissa päivässä (eläimen elinkaari päättyy ilman isäntälajia), jolloin myös uusia puremia ei pitäisi enää ilmaantua. Lisäksi lintukirppu voidaan usein nähdä selvästi vaaleista lakanoista – – hyppivä kirppu on helposti huomattavissa vaaleaa lakanaa vasten.
Lintukirpun hävittäminen ja torjunta
Koska keväällä pihatöiden tekoa on vaikeaa välttää, on suojautuminen tärkeää. Sukat on hyvä vetää housujen päälle pihatöitä tehdessä ja ryteikköjä raivatessa. Näin kirput ja/tai
puutiaiset eivät pääse maasta iholle. Sisälle tullessa vaatteet kannattaa puristaa puhtaiksi, jolloin myös kirput voivat pudota pihamaalle.
Myös asunnon ja kulkureittien välittömässä läheisyydessä olevat
linnunpöntöt on hyvä puhdistaa; tosin puhdistus tulisi mielellään tehdä jo talvella, ennen kuin linnut muuttavat pönttöihin. Kevätaikaan liikkumista linnunpönttöjen alla tai välittömässä läheisyydessä kannattaa välttää, koska lintukirppuja saattaa hyppiä linnunpöntöstä.
Lintukirppu ei selviä pesukoneesta, joten lakanoiden peseminen on usein hyvä tapa lintukirppujen torjunnassa. Tosin lakanat tulisi saada kuljetettua pesukoneeseen esim. umpinaisen jätesäkin sisällä etteivät kirput hypi lakanoista pois kuljetuksen aikana.
Pahimpaan kirppuaikaan on myös hyvä miettiä kannattaako esim. lemmikkieläimiä päästää sänkyyn/makuuhuoneeseen.