Siivous /
Tuholaistorjunta /
Huonekasvien tuholaiset – tunnistus ja torjunta
Huonekasvien tuholaiset – tunnistus ja torjunta
Huonekasvien tuholaiset tuhoavat kasvin lehdet tai tyrehdyttävät kasvin kasvun.
Huonekasvien tuholaisia esiintyy sisätiloissa ympäri vuoden, mutta tyypillisimmillä lajikkeilla kuten kirvoilla on olemassa selkeä kautensa (kesällä); jolloin kyseisiä tuholaisia voidaan tavata tavallista enemmän. Tyypillisemmin huonekasvien tuholaiset leviävät siirrettävien kasvien välityksellä (esim. lahjaksi saatu kasvi) tai vaihtomullan kautta, jota ei ole käsitelty tehtaalla asian mukaisesti. Ohessa muutamia huomioita tyypillisimpien huonekasvi tuholaisten tunnistukseen ja torjuntaan.
Huonekasvi tuholaiset
Huonekasvien tuholaisista ei ole yleensä suoraa haittaa ihmiselle. Nimensä mukaisesti kyseiset tuholaiset aiheuttavat vahinkoja nimenomaan sisätiloissa oleville kasveille, eivätkä esimerkiksi pure ihmistä ravinnon saanti tarkoituksessa. Kasvien menetykset vähentävät tietysti tilan viihtyvyyttä ja joissain tapauksissa myös yksittäisten elintarvikkeiden menetyksiä (jos kyseessä on esim. vihannes- tai yrttikasvi). Edellä mainitut epäsuorat haitat ovat tyypillisiin syy huonekasvien tuholaisten torjuntaan.
Kirvat – ovat monesti yleisin huonekasvi tuholainen. Yleensä kirvat lymyilevät kasvin lehden alapinnalla jolloin niitä on vaikeaa havaita ilman kasvin lehtien tarkempaa tarkastelua. Kirvat eivät välttämättä syö kasviin reikiä, vaan monesti huonekasveissa esiintyvät kirvat imevät kasvista nestettä ja tukkivat kasvin solukkoa omalla nestemäisellä/tahmealla mesikasteellaan. Kirvojen esiintyminen lopettaa tyypillisesti kasvin kasvun ja estää kasvia esimerkiksi kukkimasta.
Kirvojen torjuntaa voidaan tehdä esim.
mäntysaippualiuoksella suihkuttamalla.
Kehrääjäpunkit – kuten vihannespunkki muodostavat kasveihin seittejään, jotka luovat esteettisen haitan lisäksi myös haittaa kasvin kasvamiselle. Vihannespunkit ilmestyvät yleensä jo valmiiksi kuivuudesta kärsiviin kasveihin, joten seitin ilmestymisen jälkeen ei torjunnassa kannata viivytellä. Punkkeja voidaan yrittää häätää kosteutta nostamalla; kasvia voidaan ruiskuttaa säännöllisesti vedellä – suihkupullolla – huomaathan että kosteutta tulisi saada myös kasvin lehtien alapinnoille. Vaihtoehtoisesti kasvi voidaan siirtää myös kosteampaan paikkaan (tilaan jossa ilmankosteus on suurempi).
Huonekasvien tuholaisen seitti
Huonekasviin voi ilmestyä myös setti, joka yleensä viittaa vihannespunkkiin. Seitin ilmestyminen ei tarkoita sitä, että kasvi olisi automaattisesti tuhoon tuomittu. Kun seitti huomataan nopeasti, voidaan se poistaa huonekasvin pinnalta esimerkiksi pehmeällä liinalla – jolloin kasvin pintaa ei vahingoiteta seitin poiston yhteydessä. Seitin poiston jälkeen kasvi on syytä ottaa ns. erityistarkkailuun. Huonekasvi jossa seittiä on esiintynyt on ehkä viisasta siirtää pois muiden kasvien luota – varotoimena – jolloin kyseinen huonekasvi tuholainen ei pääse siirtymään viereisiin kasveihin. Jos seitti näyttää palaavan kasvin pinnalle, voidaan vastaava poisto tehdä pariin kertaan, ennen kuin tulisi siirtyä käyttämään varsinaisia torjunta-aineita.
Huonekasvin vauriot eivät johdu aina tuholaisesta
Huonekasviin ilmestyneet lehtivauriot (kellastumiset jne.) eivät välttämättä johdu huonekasvissa olevista tuholaisista, vaan kyseiset vauriot voivat olla peräisin myös kasvin juurivauriosta. Lisäksi huonekasvin lehdet voivat kellastua tai kuihtua myös liiallisesta kastelusta tai kasvin väärän sijoittelun seurauksena. Kyseisten vaurioiden välttämiseksi kannattaakin tiedustella esim. puutarhaliikkeestä (kasvin oston yhteydessä), miten kyseistä kasvia tulisi hoitaa ja minkälaiseen ympäristöön se tulisi sijoittaa.
Torjunta-aineiden haitat huonekasveille
Liian aktiivinen torjunta-aineiden käyttö (etenkin
aerosolien tai rakeiden) saattaa aiheuttaa lehtivaurioita etenkin herkemmille kasveille; yli suositusten annosteltavat rakeet taas voivat haitata kasvin juuristoa. Kasvien lehtiin saattaa ilmestyä laikkuja, jotka viittaavat käytetyn torjunta aineen sopimattomuudesta kyseiselle kasville. Lisäksi on hyvä huomioida ettei varsinaisesti myrkylliseksi luokiteltavia tehoaineita sisältäviä torjunta-aineita tulisi missään vaiheessa käyttää vihannes- tai yrttikasvien (syötävien kasvien) hoidossa. Usein ns. myrkyttömät torjunta-aineet ovat paras ratkaisu myös muidenkin huonekasvien hoitoon.
Milloin kasvi kannattaa uusia
Tyypillisesti kasvin arvo (rahallinen tai tunnearvo) sanelee pitkälti sen koska tuholaisten valtaama kasvi on järkevää hävittää. Tuholaiset voivat usein siirtyä myös kasvista toiseen, eli kaikkien huonekasvien kohdalla ei hävittämisenkään kanssa kannata aikailla, sillä muutoin tuholaisten valtaamia kasveja voi olla useampia.
Kasvin hävittämisen aikaan kannattaa muistella myös koska tuholaisten valtaamaan huonekasviin on vaihdettu mullat; ja vaihdettiinko samalla kertaa myös muiden kasvien multia. Mikäli huonekasvin tuholaiset ovat vallanneet kasvin mullan vaihdon jälkeen, on mahdollista että tuholaiset ovat peräisin hankitusta vaihtomullasta. Tällöin myös kyseinen vaihtomulta on syytä hävittää ja ottaa tarkkailuun ne huonekasvit, joissa on käytetty samaa vaihtomultaa.