valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kusiaisten torjunta ja tunnistaminen

Kusiaisten torjunta ja tunnistaminen

Silosihvolainen tunnetaan myös nimellä kusiainen.
Värityksen lisäksi pisto tai purema on kusiaisen varmin tuntomerkki.

Kusiainen on puhekielessä yleisnimitys, jota ennen käytettiin lähes kaikista pienistä muurahaisista. Virallisemmin kusiainen tarkoittaa kuitenkin siloviholainen -nimellä kulkevaa muurahaista (myrmica rubra).
Päiväsaikaan kusiaiset pysyttelevät tyypillisesti pesissään, mutta illan tullen ne lähtevät ravinnon hakuun pesän ulkopuolelle. Tästä johtuen pihamaan kusiaiskanta saattaa päästä nousemaan yllättävänkin suureksi ennen kuin ensimmäistäkään muurahaista varsinaisesti nähdään. Ohessa muutamia huomioita lajin tunnistamiseen ja vinkkejä kusiaisten torjuntaan kotikonstein.

Kusiais muurahaisen tuntomerkit
Kusiainen eli siloviholainen on väriltään oransin-kellertävä. Kusiaisen koko on yleensä 3-5 mm. Hyönteisen ruumiinrakenteessa on havaittavissa myös yksi selkeä tuntomerkki; siloviholaisen keskiruumis on selvästi etu- ja takapäätä hoikempi, tämän huomaa usein jo nopealla vilkaisulla.

Kusiaisten purema tai pisto
Kusiaisille ominainen piirre on myös peruminen, jota kusiaiset saattavat tehdä hyvinkin aggressiivisesti pesäänsä puolustaessaan. Pureman yhteydessä kusiaiset erittävät pienen määrän myrkkyä, joka helposti kirvelee iholla. Pureman seurauksena iholle nousee helposti hyttysen pistoa muistuttava patti.

Kusiainen torjunta kotikonstein
Kusiaisia torjutaan yleensä juuri niiden aiheuttamien puremien tähden. Yleensä muurahaisten kulkureiteille ja pesän suuaukoille levitettävät muurahaissirotteet tai syöttirakeet ovat toimivin ratkaisu kusiaistenkin torjuntaan. Sirotteella tehtävä käsittely voidaan joutua uusimaan parin viikon välein ennen kuin kusiaiset katoavat. Käsittelyn aikana kannattaa myös tarkkailla ovatko kusiaiset ottaneet käyttöönsä vaihtoehtoisia tai uusia kulkureittejä, jotka tulisi myös huomioida käsittelyssä.

Kusiaisten pesän tuhoaminen
Kusiainen ei rakenna pesäkseen perinteistä muurahaiskekoa vaan lajin pesä löytyy yleensä kiven alta, tai vaikkapa maahan jääneestä (puolilahosta) puunoksasta. Tästä syystä kusiaisten pesän tuhoamisessa voidaan yleensä käyttää muurahaissirotetta tai torjunta aerosolia. Kun pesä on paikallistettu esimerkiksi kiven alle, voidaan kivi kääntää ympäri ja ruiskuttaa torjunta-ainetta lähietäisyydestä suoraan pesään. Torjunnan suorittavan henkilön on syytä toimia mahdollisimman nopeasti, ja siirtyä hetken päästä pois hävitettävän pesän luota – sillä hän saa mitä varmemmin kimppuunsa aggressiivisesti pesäänsä puolustavia kusiaisia. Torjunnan suorittavan henkilön kannattaa kiinnittää erityistä huomioita jalkoihinsa; vaikka jalassa olisivat kumisaappaat kiipeävät kusiaiset nopeasti saappaan sisään puremaan torjujaa. Hävitetyn pesän päälle ja lähiympäristöön voidaan levittää vielä muurahaissirotetta, jolla varmistetaan pesän hävityksen onnistuminen.

Jos olet epävarma kusiaisten torjunnan suhteen tai pihamaallasi on erittäin suuri siloviholaisyhteisö, on suositeltavaa ottaa yhteyttä alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaan erikoistuneeseen yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.