Siivous /
Tuholaistorjunta /
Syöpäläisten torjunta ja hävittäminen
Syöpäläisten torjunta ja hävittäminen
Syöpäläinen -termillä viitataan yleisesti ihmistä tai kotieläintä purevaan hyönteiseen – – joka puree nimenomaan ravinnonsaanti tarkoituksessa; ei esimerkiksi puolustautuakseen. Syöpäläiseksi luokiteltava hyönteinen pystyy käyttämään ravinnokseen esimerkiksi verta, ihoa tai ihon eritteitä. Sisätiloihin syöpäläiset voivat päätyä useilla eri tavoilla, tyypillisesti syöpäläisiä voi tarttua hiuksiin ja vaatteisiin esimerkiksi pihalla; tai niitä voi kulkeentua kotiin lemmikkieläinten turkeissa. Toisissa tilanteissa syöpäläisiä saattaa kulkeentua esimerkiksi lintujen mukana asunnon välittömässä läheisyydessä oleviin linnun pesiin, josta syöpäläiset päätyvät edellä mainituilla tavoilla sisätiloihin.
Syöpäläisten torjunta
Pienten hyönteisten hävittäminen ja torjunta on hyvin työlästä ja vaikeaa, sillä kokonsa puolesta ne pääsevät sisätiloihin varsin huomaamattomasti; esimerkiksi ikkunoihin asennettavat hyönteisverkot eivät välttämättä tarjoa täysin varmaa suojaa kaikista pienimpiä syöpäläisiä vastaan. Syöpäläisten torjunnassa kannattaakin kiinnittää huomiota talon pihamaalla oleviin kulkureitteihin ja pihamaalla mahdollisesti olevien linnunpönttöjen sijaintiin. Linnunpönttöjä ei kannata asentaa aivan kulkureittien tai sisäänkäyntien tuntumaan, sillä lintujen mukana pönttöihin saattaa päätyä myös syöpäläisiä – – tästä syystä linnunpöntöt on viisasta asentaa hieman etäämmälle asutuksesta. Myös pitkään puhdistamatta olleet linnunpöntöt tarjoavat hyvän suojapaikan syöpäläisille. Tästä syystä asunnon läheisyydessä olevat
linnunpöntöt tulisi puhdistaa säännöllisesti; pönttöjen puhdistus kannattaa suorittaa talvella (pakkasella), jolloin pöntössä mahdollisesti olevat syöpäläiset ovat menehtyneet pakkaseen tai ovat vähintäänkin kohmeessa.
Syöpäläisten hävittäminen
Sisätiloihin päästyään syöpäläiset etsivät itselleen mieluisan (yleensä suojaisan) asuinpaikan. Monesti esimerkiksi vuoteet ja vaatekaapit tarjoavat hyvän asuinympäristön erityyppisille syöpäläisille. Näissä tilanteissa tekstiilien saunottaminen ja pesu ovat usein parhaita torjuntakeinoja. Mikäli tekstiili kestää kuumuudelle altistamisen, voidaan tekstiilit viedä kuumaksi (yli 100 astetta) lämmitettyyn saunaan ja pitää siellä muutamia tunteja. Kuumuus on yleensä yksi toimiva keino syöpäläisten hävittämisessä. Toinen toimivaksi havaittu keino on yksittäisten tekstiilien pakastaminen; tekstiilit joissa syöpäläisiä epäillään esiintyvät laitetaan pakastimeen pariksi päiväksi, jonka jälkeen tekstiilin annetaan sulaa ja kuivua mahdollisimman ilmavasti (mieluiten vaakatasossa jolloin vältytään tekstiilin venymisiltä). Molempien käsittelyiden käyttö tulee arvioida tekstiilikohtaisesti.
Kolmas vaihtoehto on pestä kaikki tekstiilit tilasta jossa syöpäläisiä on esiintynyt. Tällöin kyseinen tila tulisi puhdistaa tekstiileistä yhdellä kertaa ja tekstiilit tulisi pestä ”yhdellä kertaa” – – eli puhtaita tekstiileitä ei tulisi viedä takaisin tilaan jossa on vielä käsittelemättömiä tekstiilejä.
Lisäksi kyseissä tilassa olevat jalkalistat, nurkissa olevat kolot ja esimerkiksi sängyn pohja voidaan syöpäläisten torjunnan yhteydessä käsitellä esimerkiksi hyönteisten torjuntaan sopivalla aerosolilla. Näin toimimalla syöpäläisten torjuntaa voidaan laajentaa tekstiileistä tilan muillekin pinnoille.
Mikäli syöpäläisongelma pääsee riistäytymään käsistä on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen.