valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hyttysverkko suojaa itikoilta

Hyttysverkko suojaa itikoilta


Hyttysverkko on erinomainen apuvälinen estämään esimerkiksi hyttysten, kärpästen ja muiden mäkäräisten pääsy sisätiloihin. Hyttysverkolla tarkoitetaan yleensä ikkunaan tai oveen asennettavaa erillistä verkkoa, mutta joissa yhteyksissä hyttysverkolla viitataan myös ns. hyttyshattuun, jossa vastaavasta materiaalista valmistettua tiheäsilmäistä verkkoa käytetään pää-alueen suojaamiseen.

Hyttysverkot avuksi itikoiden torjuntaan
Ikkunoihin asennettavat hyttysverkot estävät tehokkaasti hyttysten ja muiden hyönteisten sisätiloihin pääsyä. Hyttysverkko asennetaan yleensä ns. tuuletusikkunaan, jota pidetään usein auki – tai joka on auki yötä päivää esimerkiksi kesäaikana. Hyttysverkkoon valittavan verkon tulisi olla tarpeeksi pienisilmäistä ja kestävää, sillä usein myös esimerkiksi pikkulinnut tykkäävät kiipeillä ikkunaan asennetussa hyttysverkossa. Verkon ei luonnollisesti tulisi vaurioitua lintujen kynsien aiheuttamasta rasituksesta.

Kesäsin ja alku syksystä hyttysverkkoa kannattaa pitää ikkunassa erityisesti iltaisin. Mikäli hyttysverkkoa ei ole asennettu, tarjoavat avoimet ikkunat kulkureitin asuntoon esimerkiksi valoa kohti lentäville hyönteisille. Koska hyttysverkko vähentää keskeisesti asuntoon päätyvien lentävien hyönteisten määrää – se myös vähentää muun tuholaistorjunnan ja torjunta-aineiden käytön tarvetta.

Irrotettavat ja kiinteät hyttysverkot
Hyttysverkkoja on olemassa kahta tyyppiä, irrottavia ja kiinteästi asennettavia. Irrotettava hyttysverkko on usein valmiiksi ikkunoiden mittojen mukaan tehty (esim. kaupanpäällinen ikkunoita uusittaessa). Irrotettava hyttysverkko on helposti pitkäikäisempi kuin kiinteästi asennettava. Koska kiinteästi asennettavaa hyttysverkkoa ei voida irrottaa ikkunasta talveksi, jolloin pikkulinnut käyvät ravinnon toivossa nokkimassa verkkoon reikiä. Näitä reikiä on usein hanakala paikata, ja pahimmassa tapauksessa koko verkko joudutaan uusimaan.

Hyttysverkon tekeminen
Mikäli talossasi olevat ikkunat ovat mittojen mukaan tehdyt (ei standardi mitoituksella), joudut todennäköisesti teettämään myös hyttysverkot – tai tekemään verkot itse. Käytännössä tarvitset vain ikkunanpokien kokoisen kehikon jonka päälle tiheäsilmäinen verkko pingotetaan – – eli mittojen mukaan tehtävä hyttysverkko on nikkaroitavissa täysin tavallisesta rautakaupasta saatavilla aineksilla.

Toinen vaihtoehto on kiinnittää tiheäsilmäinen hyttysverkko esim. (säätä kestävällä) liimalla tai kaksipuolisella teipillä suoraan ikkunan ulkokarmeihin – jolloin kyseessä on käytännössä kiinteästi asennettu hyttysverkko.

Ilmanvaihtokanavien suojaaminen hyttysverkolla
Rautakauppojen valikoimista löytyvää hyttysverkkoa voidaan käyttää myös iv-kanavien suojaamisessa. Etenkin vanhempien talojen ulkoseinissä olevien iv-kanavien suojana on ainoastaan metallinen ritilä, jonka hyttyset ja muut lentävät hyönteiset ohittavat varsin helposti. Kyseisen ritilän alle voidaan leikata sopivan kokoinen pala hyttysverkkoa – joka liimataan säänkestävällä liimalla kiinni suoraan iv-putken päätyyn (ei ritilään). Kyseinen suoja löytyy valmiiksi useimmista uusista iv-kanavista / suojaritilöistä. Itse tehty tai tehdas valmisteinen suoja tulisi muistaa puhdistaa parikertaa vuodessa, sillä verkkoon saattaa takertua pölyä, puiden lehtiä ja muuta irtolikaa, jotka heikentävät ilmanvaihdon toimivuutta.





Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua