valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mäkäräisten torjunta ja tunnistus

Mäkäräisten torjunta ja tunnistus


Mäkäräinen on puhekielessä yleistermi jota käytetään kaikista tarkemmin tunnistamattomista, ihmisen kimppuun pyrkivistä – pienistä, lentävistä hyönteisistä. Mäkäräinen, eli mäkärä (Simuliidae) on kuitenkin täysin oma hyönteislajinsa, jossa on ulkonäöllisesti havaittavissa sekä kärpäsen että hyttysen piirteitä. Ohessa muutamia huomioita lajin tunnistamiseen sekä vinkkejä mäkäräisten torjuntaan kotikonstein.

Mäkäräinen hyönteinen – tuntomerkit
Mäkäräinen on pienikokoinen – noin 3-5 mm pituinen – hyönteinen, joka muistuttaa ulkoisesti ehkä eniten pienikokoista kärpästä. Mäkäräisiä esiintyy koko Suomen alueella, tyypillisin aika mäkäräisten esiintymiselle alkaa jo kesäkuussa ja päättyy syys-lokakuuhun, ilmojen lämpötiloista riippuen. Päiväsaikaan mäkäräisen on todettu viihtyvän hyvin kosteikkojen ja veden äärellä. Mäkäräinen voi myös purra ihmistä tai lemmikkieläintä ravinnon saanti tarkoituksessa, eli siinä mielessä mäkäräinen voidaan laskea syöpäläiseksi.

Mäkäräisen purema
Kun mäkäräinen puree ihmistä, nousee ihon pintaan helposti punoittava ja kutiava patti, jonka parantuminen saattaa (tapauskohtaisesti) kestää kauemmin kuin esimerkiksi hyttysen piston aiheuttama ihomuutos. Jos mäkäräisen purema on tullut alueelle, jossa vaatteet pääsevät hankaamaan sitä, saattaa vaatteisiin ilmestyä pieniä veritahroja paukaman rikkoutumisen seurauksena.

Joissain tilanteissa mäkäräisen purema voi johtaa myös mäkäräkuumeeseen, jonka tyypillisimmät oireet ovat varsin yleisluonteisia: kuumeilua, pahoinvointia ja päänsärkyä.

Mäkäräisen torjunta

Mäkäräiset eivät varsinaisesti hakeudu sisätiloihin, mutta yksittäisiä mäkäräisiä voi lentää asuntoon avoimesta ikkunasta tai ovesta. Tästä syystä ikkunoihin ja esimerkiksi ilmanvaihtoputkien suojaritilöiden alle asennettavat hyttysverkot ovat monesti parastapa estää mäkäräisten pääsy sisätiloihin.

Ulkona paras suoja mäkäräisiä vastaan on pitkähihainen ja –lahkeinen vaatetus, joka ei myötäile ihoa (väljä); jolloin mäkäräiset eivät pääse puremaan vaatteen läpi. Pahalla mäkäräis-alueella saattaa olla syytä käyttää myös hyttyshattua, jossa on päätä suojaava verkko. Hyttyshattu tulisi kuitenkin asettaa esimerkiksi lierihatun päälle, jolloin suojaverkko ei kulje pitkin ihoa. Lisäksi verkon kiinnitys niskan ja kaulan-alueelta tulee varmistaa; muutoin mäkäräiset pääsevät helposti verkon alle.

Mäkäräinen karkote

Pieninä hyönteisinä mäkäräiset pääsevät tunkeutumaan vaatteiden alle esimerkiksi paidan helman kautta. Tästä syystä suojaavan vaatetuksen lisäksi on hyvä käyttää myös mäkäräisten karkotukseen soveltuvia torjunta-aineita (aerosolit), joiden avulla paidan helmat ja housun lahkeet voidaan käsitellä.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua