valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Eroon kärpäsistä – Kärpästen torjunta vinkit

Eroon kärpäsistä – Kärpästen torjunta vinkit


Kärpästen torjunta alkaa rajoittamalla kärpästen pääsyä asuntoon. Etenkin keittiön ikkunoihin (tuuletusikkunat) on hyvä asentaa kesäisin hyttysverkot, joilla estetään kärpästen pääsy sisätiloihin – eli kärpästen torjuminen on helposti hoidettavissa muun kodinhoidon yhteydessä. Muutoin ikkunat ja ovet on syytä pitää kiinni pimeään aikaan tai valon näkyminen pitäisi estää esim. verhoilla, jotteivät kärpäset päädy sisätiloihin lentäessään kohti valoa. Ohessa muutamia huomioita, jotka helpottavat kärpästen torjuntaa.

kärpästen hävittäminen sisältä
Kärpästen kulkureittien (ikkunoiden ja ovien) suojaamisen lisäksi kärpästen ei tulisi löytää sisätiloista ravinnonlähteitä itselleen. Tästä syystä ruokatavarat ja elintarvikkeet on hyvä peittää huolellisesti, näin kärpäset eivät pääse levittämään mahdollisesti kantamiaan tauteja laskeutumalla esimerkiksi pöydälle jääneisiin ruokatavaroihin. Myös ruoanmuruset ja roiskeet on tärkeää siivota huolellisesti pois (myös esim. hellan alta). Mahdollinen komposti/biojäte tulisi myös pitää suljetussa/kannellisessa astiassa. Näin kärpäsiä ei houkutella sisälle ruoanlähteillä.

Sisätiloissa tapahtuva kärpästen torjunta kattaa edellä mainittujen ravinnonlähteiden suojaamisen lisäksi myös yksittäisten kärpästen hävittämisen – joka tyypillisesti tehdään kärpäslätkällä, torjunta-aineella (yleensä aerosoli) tai ansatyyppisillä kärpäspapereilla (liimapaperi).

Kärpästen muniminen
Kärpäset munivat seisovassa vedessä; munimisen estämisellä rajoitetaan kannan kasvua ja kärpästen määrän lisääntymistä. Varmista ettei pihapiirissä (tai parvekkeella) ole pieniä astioita tai kastelukannua jossa vesi seisoo käyttämättömänä päiväkausia. Pidä myös huoli että rännit ja vesikourut eivät ole tukossa. Sisätiloissa puolestaan lattiakaivot on syytä pitää auki ja toiminnassa. Tämä on tärkeä osa tuholaistorjuntaa.

Kärpästen hävittäminen kompostista
Ulkona olevat avokompostit ovat myös tyypillinen esiintymispaikka kärpäsille, sillä kompostin tiheä rakenne tarjoaa yleensä lämpimän suojapaikan kärpäsille aina myöhäiseen syksyyn saakka. Monesti kärpästen hävittäminen kompostista on toteutettavissa siirtämällä ravinnoksi kelpaava biojäte (ruoantähteet tai ruoanlaitossa syntyvä jäte) pois avokompostista, esimerkiksi roskikseen (suljetussa muovipussissa) tai kannelliseen kompostoriin.

Kärpästen torjunta perusteellisemmin
Mikäli kärpäsiä halutaan torjua hieman perusteellisemmin, tulisi kärpästen torjunta miettiä niin ettei kärpäsiä houkutella asunnon läheisyyteen. Tällöin esimerkiksi edellä mainitut roskikset, kompostorit ja avokompostit tulisi siirtää mahdollisimman kauas asutuksesta. Lisäksi talon nurkilla ei tulisi sijaita mitään kärpäsille ravinnoksi kelpaavaa, tämä tarkoittaa esimerkiksi lemmikkien ruokakuppeja, joita monesti löytyy talon seinustalta.

Talviaikaan ikkunoiden välissä olevien ja ullakolle tuupertuneiden kärpästen hävittäminen on helposti tehtävissä imuroimalla. Etenkin ullakon imurointi on hyvä tehdä loppu talvella (esim. maaliskuussa), jolloin kärpäset eivät vielä ole lähteneet lentoon. Mikäli ullakon lattialla näkyy useita kärpäsiä, on todennäköistä että kärpäsiä löytyy myös seinien/lautojen raoista, joista niitä voidaan koettaa imuroida tehokkaalla teollisuusimurilla. kärpästen hävittäminen sisältä voidaan suorittaa myös ullakolle asennettavilla kärpäspapereilla – ikkunan viereen useampia papereita – jotka käydään alkukevään aikana vaihtamassa useampaan kertaan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua