valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tuhatjalkaisen torjunta

Tuhatjalkaisen torjunta


Suomessa luonnonvaraisena elävät tuhatjalkaiset ovat ihmiselle pääosin täysin vaarattomia, joten usein tuhatjalkaisten torjuntaan tai hävittämiseen ei ole mitään aihetta. Tuhatjalkaiset elävät ulkona, mutta saattavat esimerkiksi suojaa etsiessään päätyä myös sisätiloihin. Tuhatjalkaiset eivät aiheuta suurta vahinkoa, mutta ne saattavat käyttää ravinnokseen mm. varastoituja kasviksia – joten sisätiloihin päästyään tuhatjalkaiset voidaan jossain mielessä luokitella ruokakaapin tuholaisiksi. Kellarissa olevat kasvi- ja perunavarastot tarjoavat puolestaan tuhatjalkaisille hyvän ravinnonlähteen; joten ei ole mitenkään epätavallista, jos kellarin puhdistuksen yhteydessä törmätään tuhatjalkaisiin. Kellarin ja asuintilojen välillä tapahtuva liikenne (tavaraa noudetaan ja viedään kellariin) tarjoaa myös tuhatjalkaisille mahdollisuuden päästä sisätiloihin.

Tuhatjalkaisen tuntomerkit ja tunnistus
Tuhatjalkainen on puhekielessä yleisnimitys kaikille maassa kulkeville hyönteisille ja ötököille, joilla on useampi jalkapari. Käytännössä tuhatjalkaisiksi luokitellaan niin matoa/toukkaa muistuttavat kaksoisjalkaiset kuin selvästi erottuvilla jaloilla varustetut juoksujalkaiset. Eli tuhatjalkaisen varmin tuntomerkki on sen nimensä mukaisesti lukuisat jalkaparit.

Tuhatjalkaisen torjunta
Mikäli tuhatjalkaiset ovat päässeet syömään varastoituja kasviksia (esimerkiksi kellarissa), saattaa olla viisainta hävittää kasvikset, joita tuhatjalkaiset ovat syöneet. Näin suoritettu tuhatjalkaisten torjunta pyrkii estämään varastoitujen kasvisten pilaantuminen, sekä mahdollisten bakteerien leviäminen (ei voida olla varmoja missä tuhatjalkaiset ovat liikkuneet).

Tuhatjalkaisia tavataan yleensä myös komposteissa, joissa on hajoavaa biojätettä. Tällöin tuhatjalkaisten torjunta voidaan suorittaa sijoittamalla komposti hieman kauemmas asunnosta (ei välittömään läheisyyteen). Tämän lisäksi kaikki kasvisjätteet tulisi laittaa tiivisti suljettuun kompostoriin, ei esimerkiksi kellarin tai sisäänkäyntien läheisyydestä olevaan avo/lehtikompostiin. Näin toimimalla tuhatjalkaisia ei houkutella asunnon läheisyyteen.

Tuhatjalkaisten hävitys
Tuhatjalkaisten hävittäminen kohdistuu pääasiassa vain yksittäisiin hyönteisiin. Marketeissa myytävät pyretriini –pohjaiset torjunta aerosolit toimivat hyvin myös tuhatjalkaisia vastaan. Sen sijaan esimerkiksi muurahaissirotteiden/syöttirakeen ei ole huomattu toimivan kovinkaan hyvin tuhatjalkaisten torjunnassa, vaikka kyseiset tuotteet toimivat varsin hyvin kuoriaisten ja muurahaisten torjunnassa.

Mikäli tuhatjalkaisia esiintyy suuressa määrin – riesaksi asti, eivätkä kotikonstein tehtävät torjunnat auta; on suositeltavaa ottaa yhteyttä alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaan erikoistuneeseen yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.