valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kellarin puhdistus ja siivous

Kellarin puhdistus ja siivous


Kellarin siivous suoritetaan yleensä keväisin jolloin nähdään missä kunnossa kellari on talven jäljeltä, mutta tarpeen vaatiessa se voidaan tehdä myös muina vuodenaikoina. Yleisesti kellarin puhdistus tarkoittaa joko omakotitalosta erillään olevan ns. maakellarin tai talon alimmassa kerroksessa (yleensä maan alla) olevan kellarin siivoamista ja siellä säilytettävien tavaroiden inventointia. Ohessa muutamia huomioita, joiden avulla kellarin siivous sujuu helposti osana arkista kodinhoitoa.

Huomioitavaa kellarin siivouksessa
Koska kellarin ideana on toimia viileänä säilytystilana (ei pakastimena) kesät talvet – ajoitetaan kellarin puhdistus yleensä juuri kevääseen. Näin toimitaan jotta kellari voidaan tuulettaa huolellisesti – tuuletus voidaan tyypillisesti aloittaa jo päivää tai paria ennen varsinaista kellarin siivousta, ja sitä voidaan jatkaa vielä jonkin aikaa siivouksen päätteeksi. Talvipakkasilla tuulettaminen ei luonnollisesti onnistu, koska tällöin kellariin pääsevä pakkanen jäädyttäisi ja joissain tapauksessa myös pilaisi kellarissa säilytettävät elintarvikkeet.

Kellarin koosta ja sijainnista riippuen kellarin puhdistukseen on hyvä varata riittävästi aikaa – eli kellari voi olla hyvä siivota täysin omana kohteenaan.

Maakellarin pudistus
Maakellari on tyypillisesti puoliksi maan alle kaivettu kellari, joka sijaitsee erillään muusta rakennuksesta. Monissa vanhoissa maakellareissa on maalattia, eli kellariin ei ole esimerkiksi valettu betonista lattiaa. Maalattiasta johtuen kellariin saattaa lumien sulamisen aikaan päästä kosteutta ja kevään tullen kellariin voi ilmestyä myös kasvien ja puiden juuria. Kasvien jäänteet ja kellarin lattialle kerääntynyt irtomulta on syytä poistaa puhdistuksen yhteydessä. Puhdistuksen ajaksi maakellari on hyvä tyhjentää kaikista sinne varastoiduista elintarvikkeista, jotta kellari saadaan puhdistettua huolellisesti. Maalattiaisen kellarin puhdistuksessa ei välttämättä kannata käyttää vettä, mutta puhdistuksessa voidaan tarpeen vaatiessa käyttää hometta estäviä aineita. Kyseisten aineiden vaikutus/käsittelyaika tulee tietysti huomioida ennen kuin elintarvikkeet kannetaan takaisin kellariin.

Rakennuksen yhteydessä sijaitsevan kellarin puhdistaminen on yleensä hieman helpompaa, sillä näissä tiloissa on tyypillisesti betonista valettu lattia. Kellari on jälleen syytä tyhjentää siivouksen ajaksi, jonka jälkeen tilan lattia voidaan ensin harjata puhtaaksi irtoliasta ja tarpeen vaatiessa myös imuroida – käytä mieluiten rakennusimuria. Tämän jälkeen kellarin pinnat pestään vedellä ja harjalla (ovet, katto, seinät ja lattiat). Pesun jälkeen kellarin annetaan kuivua ja tuulettua huolellisesti.

Tarve tuholaistorjuntaan selviää kellarin puhdistuksen yhteydessä
Tyhjillään olevan kellarin nurkkia ja hyllyjä kannattaa tarkkailla huolellisesti. Mikäli säilytät kellarissa esim. perunoita (säkissä tai laarissa) on täysin mahdollista että hiiret ja rotat (sekä useat kuoriaiset) yrittäisivät hakeutua kellariin ravinnon perässä. Hiiret ja rotat jättävät jälkeensä yleensä papanoita, jotka on helppo huomata puhdistuksen yhteydessä; lisäksi kellarin laareista ja hyllyistä saattaa löytyä raapimisjälkiä. Mikäli kellarin nurkista tai oven suusta löytyy koloja/rakoja joita kyseiset eläimet voisivat käyttää kulkureitteinään, on tuholaistorjuntaa hyvä alkaa miettimään. Kellarin ilmastointikanavat kannattaa näissä tilanteissa suojata tiheäsilmäisillä jyrsijäverkoilla; näiden verkkojen kunto on hyvä tarkastaa aika-ajoin.

Muu kellarin hoito
Kellarin siivouksen yhteydessä, on hyvä tarkastella kellarin rakenteiden kuntoa. Myös seinissä olevat halkeamat ja raot voi olla hyvä tukkia/paikata (tuholaisten ja hiirien varalta). Tämän jälkeen kellari saattaa olla syytä myös kalkita. Kalkituksen tarkoituksena on raikastaa kellarin ilmaa ja ehkäistä hometta. Kellarin kalkitsemiseen soveltuvaa ns. sammutettua kalkkia on saatavilla rautakaupoista (noudata tuotteen käyttöohjeita tarkasti ja käytä tarvittavia suojavarusteita).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua