valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Jyrsijäverkot – hyvä apu tuholaistorjuntaan

Jyrsijäverkot – hyvä apu tuholaistorjuntaan


Jyrsijäverkko on tyypillisesti tiheäsilmäinen metalliverkko, joka voidaan kiinnittää joko talon rakenteeseen tai pihamaalla kasvavan kasvin (yleensä puuntaimi) ympärille. Kyseessä ei ole ansa tai pyydys, jonka tehtävänä olisi vahingoittaa eläintä – vaan jyrsijäverkon avulla suoritettava tuholaistorjunta pyrkii ainoastaan rajoittamaan tuholaisen kulkua. Kyseinen verkko toimii siis samalla idealla kuin haittalintujen torjunnassa käytettävät ns. pulupiikit.

Rakennuksen jyrsijäverkot
Talon rakenteisiin kiinnitettävä jyrsijäverkko asennetaan usein kivijalassa oleviin tuuletusaukkoihin tai muuhun aukkoon, joka johtaa esim. kellariin tai talon rakenteisiin (alapohjaan). Näin toimimalla tuuletusaukko pysyy edelleen toiminnassa ja tuulettaa talon rakenteita, mutta tuholaiset – kuten rotat ja hiiret – eivät enää pysty hyödyntämään näitä tuuletusaukkoja kulkureitteinään. Pieniä jyrsijäeläimiä vastaan hankittava jyrsijäverkko tulisi olla erittäin hienosilmäistä, muutoin jyrsijäeläimet mahtuvat kulkemaan verkon läpi. Ennen jyrsijäverkkojen asentamista tulisi aina varmistaa ettei esimerkiksi talon alapohjaan ole jäänyt tuholaisia – sillä muutoin kyseiset eläimet alkavat helposti nakertamaan itselleen vaihtoehtoisia kulkureittejä, jolloin jyrsijäverkoista ei juurikaan ole apua.

Rakennukseen kiinteästi asennettavat tulee muistaa puhdistaa säännöllisesti, jotta esimerkiksi aukon alkuperäinen tarkoitus – tuuletus – toteutuisi suunnitelmien mukaisesti. Matalalla oleviin tiheäsilmäisiin verkkoihin kerääntyy helposti puiden lehtiä yms. irtoroskaa, joka helposti tukkii verkon ja estää rakennuksen tuulettumisen. Tästä syystä kiinteästi asennettujen verkkojen kunto tulisi tarkastaa mahdollisimman usein ja säännöllisesti.

Puutarhaan asennettavat jyrsijäverkot
Pihakasvien ympärille asennettavan jyrsijäverkon ideana on puolestaan estää esimerkiksi rusakkojen ja myyrien pääsy kasvin luo. Pihakasvit voidaan suojata jyrsijäverkolla ympärivuotisesti, mutta erityinen tarve suojaamiselle on talviaikaan. Käytettävän verkon tulisi olla riittävän korkea, että se suojaisi kasvia myös talvella (osa verkosta jää talvella lumen alle). Lisäksi jyrsijäverkon avulla tulee muodostaa riittävä etäisyys kasvin ja jyrsijän välille – eli verkkoa ei tule asentaa parin sentin päähän taimen rungosta. Etäisyys verkonreunasta kasviin, tulisi olla vähintään 30 cm, ettei jyrsijä pysty syömään kasvin runkoa verkon lävitse.

Jos jyrsijäverkolla halutaan torjua myyriä vastaan tulisi verkon sijaita osittain maan alla, jolloin verkko suojaa myös kasvin juuria. Tällöin verkko asennetaan tyypillisesti istutuskuoppaan kasvin tai taimen istutuksen yhteydessä. Näissä tilanteissa on suositeltavaa käyttää riittävän korkeaa verkkoa, jolloin verkon asentaminen maan sisään ei ole pois maan päälle / näkyviin jäävästä osasta jonka tehtävänä on suojata taimen/kasvin runkoa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.