valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Haittalintujen Torjunta

Haittalintujen Torjunta


Haittalinnut – Kesykyyhkyn torjunta

Kesykyyhky tunnetaan paremmin nimellä pulu – Kesykyyhky tekee pesän usein talojen seinustoille, räystäiden alle tai rakennuksessa oleviin suojaisiin syvennyksiin. Kesykyyhkyn tai pulun torjunta pyrkii poistamaan terveysriskejä ja julkisivujen likaantumista (pulun pesän läheisyyteen kertyy helposti suuriakin ulostekertymiä). Kesykyyhkyn tiedetään levittävän ainakin salmonella ja ornitoosi-bakteereja; lisäksi hylätyt ja likaiset pesät houkuttelevat paikalle monenlaista kuoriaista ja toukkaa.

Kesykyyhky on rauhoitettu osan vuodesta

Kesykyyhkyn torjunnassa tulee huomioida se, että kesykyyhky on rauhoitettu osan vuodesta. Kyseessä on ns. pesimäaika rauhoitus, joka vaihtelee hieman riistanhoitopiireittäin (Lapissa aika pesimäaika on lyhyempi; muualla maassa aika on 10.3–31.7).

Pulupiikit – Kesykyyhkyn torjunta

Lintuesteet eli pulupiikit estävät haittalintujen oleskelun ja pesimisen rakennuksessa melko tehokkaasti. Lintuesteiden tehtävä ei siis ole vahingoittaa haittalintua, vaan yksinkertaisesti estää haittalintua (esim. kesykyyhkyä) pääsemästä rakennukseen/rekenteisiin. Pulupiikit eli lintuesteet koostuvat yleensä muovikiskosta ja haponkestävistä estinsauvoista (”piikeistä”). Oikein asennettuna lintuesteet ovat myös melko huomaamattomia.

Ennen lintuesteen asentamista, asennuspinta (esim. ikkunalauta) tulee puhdistaa huolella irtoliasta. Lintuesteen asennuksen voi usein tehdä silikoniliimalla tai naulaamalla (käytä valmistajan antamia suosituksia kiinnityksestä). Lintuesteiden asennusväli tulee olla niin taaja, etteivät linnut pääse laskeutumaan esteiden väliin (suositus on usein max. 5 cm).

Pulupiikkejä ja lintuesteitä löytyy rautakaupoista; lintuesteitä myyvät myös tuholaistorjuntaa tekevät yritykset, jotka hoitavat usein myös niiden asennuksen.

Muita tapoja kesykyyhkyn torjuntaan
Piikikästä lintuestettä on tietysti melko ikävää asentaa esim. mökin terassin kaiteelle – tästä syystä voidaan haittalintuja torjua muillakin keinoin. Terassin kaiteen molempiin päihin voidaan kiinnittää pienet tapit, ja tappien väliin voidaan vetää/kiristää siimaa. Siiman tulee olla noin 3-5 cm kaiteen yläpuolella, jolloin haittalinnut eivät pääse laskeutumaan kaiteelle (siiman tulee olla sen verran löysällä, että lintu huomaa alustan olevan “epävakaa”/keinuva).

Mikäli haittalinnut kulkevat rakennukseen esim. tuuletus/koristeaukoista, voidaan haittalintujen torjunnassa käyttää myös jyrsijäverkkoa.

Lisäksi on myös hyvä huomioida, ettei pihapiirissä löydy esim. avokompostia, jota haittalinnut voisivat käyttää ruokailupaikkana/syynä siirtyä pihapiiriin.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua