valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kovakuoriaisten torjunta ja hävitys

Kovakuoriaisten torjunta ja hävitys


Kovakuoriaiset ovat hyönteisiä joita elää Suomessakin useaa eri lajia. Tyypillisimmät maassamme esiintyvät kovakuoriaiset ovat ihmiselle varsin vaarattomia, mutta sisätiloihin päätyvät kuoriaiset saattavat käyttää ravinnokseen pöydiltä tai ruokakaapista löytyviä elintarvikkeita. Joten kuoriaisten aiheuttamat haitat liittyvät usein juuri elintarvikkeiden pilaantumiseen. Tämä onkin yleisin syy kuoriaisten torjuntaan. Ohessa muutamia kovakuoriaisten torjuntaan liittyviä vinkkejä ja huomioita.

Kovakuoriaisia talossa
Kuoriaisia saattaa päätyä talon asuintiloihin suojan tai ravinnon perässä. Kesäaikaan kovakuoriaiset voivat päätyä sisätiloihin myös puolivahingossa esimerkiksi avoimen ikkunan tai oven kautta. Syyshämärissä kuoriaiset saattavat suunnistaa kohtia valoa, ja päätyä sisätiloihin esimerkiksi tuuletusikkunoiden kautta.

Yksi Suomenkin oloissa yleinen kovakuoriainen on nimeltään jauhopukki. Kuten kuoriaisen nimestä voi päätellä on kyseinen kovakuoriainen nimenomaan jauhojen ja viljatuotteiden perään. Jauhopukin vierailun voi tunnistaa esimerkiksi homeelle haiskahtavasta jauhopussista, jonka sisältö on muuttunut erikoisen paakkuiseksi. Katso tarkemmat tuntomerkit oheisesta linkistä.

Edellä mainitun kaltaiseen tilanteeseen törmättäessä pilaantuneet jauhot tulee tietysti hävittää. Samalla kertaa ruokakaapin sisältöä on syytä käydä lävitse tavallista tarkemmin, sillä on mahdollista, että kuoriaiset ovat päässeet ruokailemaan myös muihin avonaisesti / löysästi suljettuihin elintarvikepakkauksiin. Ihmisten käyttämien elintarvikkeiden lisäksi kannattaa käydä läpi myös lemmikkien ruokapakkaukset, sillä monien kuoriaisten on huomattu käyttävän ravintonaan myös mm. koiranruokaa (kuivamuonat). Kannellisten ja tiiviiden säilytysrasioiden käyttö estää yleensä kuoriaisten pääsyn elintarvikkeisiin.

Eroon kuoriaisista – Kovakuoriaisten torjunta
Kovakuoriaisten pääsyä sisätiloihin on hyvin hankalaa torjua kokonaan. Kuoriaisten kulkuun voidaan kuitenkin puuttua esimerkiksi asentamalla ikkunoihin hyttysverkot ja hoitamalla sisätilojen tuuletus suojattujen ikkunoiden avulla (ovet ja suojaamattomat ikkunat kiinni). Tämän lisäksi hyönteisverkot voidaan asentaa myös ilmastointikanavien suojaritilöiden alle, mikäli talon ilmastointijärjestelmä mahdollistaa kyseisten verkkojen asennuksen – – kyseessä on siis talon ulkoseinässä olevien metallisten suojaritilöiden alle asennettava hyönteisverkon pala, jonka avulla pyritään estämään hyönteisten pääsy IV-putkiin.

Miten eroon kuoriaisista – muut keinot
Yksittäisiä kovakuoriasia voidaan torjua erilaisilla torjunta-aineilla ja aerosoleilla. Näissä tilanteissa kuoriaisten torjunta rajoittuu kuitenkin vain yksittäisiin kovakuoriaisiin, sillä esimerkiksi torjuntarakeilla/-syöteillä ei ole huomattu juurikaan olevan vaikutusta kuoriaisiin.

Mikäli kuoriaisia esiintyy asunnossa tavallista runsaammin tai olet epävarma kovakuoriaisten torjunnan yksityiskohdista, on suositeltavaa olla yhteydessä alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaa harjoittavaan yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.