valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kärpäset ikkunan välissä

Kärpäset ikkunan välissä


Kärpäset löytävät tiensä ikkunoiden väliin niin keväällä, kesällä kuin syksylläkin. Etenkin kevät ja syysaikaan kyse on talvehtimispaikkaa etsivistä (syksyllä) ja talvihorroksestaan heräilevistä (keväällä) kärpäsistä; kesällä kärpäset taas saattavat löytää tiensä ikkunan väliin tuuletuksen yhteydessä, tai ikkunan karmeja tutkiessaan. Kärpäset eivät pysty järsimään tietään ikkunan väliin, vaan käyttävät ikkunan karmeista valmiiksi löytyviä aukkoja kulkureitteinään. Uudemmissa ikkunoissa sopivan kulkureitin tarjoaa ikkunan tuuletusraot, joiden alkuperäinen tarkoitus on varmistaa ilman kierto ja kosteuden poistuminen ikkunan välistä; nämä pienet raot tarjoavat kärpäsille riittävän kulkuaukon ikkunalasien väliin. Vanhemmissa taloissa taas ikkunapuut ja karmit ovat voineet aikojen saatossa elää sen verran, että vastaavat kulkureitit löytyvät ikkunoiden nurkista.

Ikkunan välissä olevista kärpäsistä ei varsinaisesti ole mitään haittaa, sillä kärpäset eivät juurikaan sotke tai riko ikkunan rakenteita tai laseja. Monia ikkunanvälissä surraavat tai ikkunoiden väliin tuupertuvat kärpäset kuitenkin häiritsevät; joskus kärpäsiä saattaa olla ikkunan välissä jopa useita kymmeniä, jolloin kärpäset myös väistämättä keräävät huomioin itseensä.

Tilanteen korjaaminen
Kärpästen pääsyä ikkunalasien väliin on lähes mahdotonta estää täysin, sillä edellä mainittuja tuuletusaukkoja ei missään tilanteessa saa mennä tukkimaan (jos tuuletusaukot tukitaan kosteus ei poistu ikkunan välistä). Monesti toimivin ratkaisu on tarkastella mahdollisuutta tukkia ja tiivistää ikkunan ulkopuolisia rakenteita, eli tippapeltien alusia ja ikkunapuita. Näin toimimalla pyritään estämään kärpäsiä löytämästä suojaisia talvehtimispaikkoja ikkunan tuuletusaukkojen läheltä.

Mikäli kärpäset ilmestyvät vuodesta toiseen tietyn ikkunan väliin, voit myös harkita ikkunan puitteiden imurointia (ulkopuolelta) aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä, eli samoihin aikoihin jolloin kärpäsiä ilmestyy ikkunan väliinkin (mikäli työ on ikkunan sijainnin puolesta mahdollista tehdä). Työ voidaan tehdä esimerkiksi samalla kertaa kun kärpäset imuroidaan pois ikkunalasin välistä. Kun kärpäsiä imuroidaan pois ikkunalasien välistä, voidaan ikkunan tuuletusaukkoihin myös ruiskuttaa hieman torjunta-ainetta. On kuitenkin hyvä huomioida, että torjunta-aineen antama suoja ei vaikuta paria päivää kauemmin, jolloin kärpäsiä voi ilmestyä ikkunan väliin torjunta-aineen haihduttua.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.