valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Turkiskuoriaisen torjunta

Turkiskuoriaisen torjunta


Turkiskuoriainen -nimitystä käytetään yleisesti kaikista vyökuoriaisista, jotka aiheuttavat tuhoja tekstiileille; eli kuuluvat ns. vaatetuholaisiin. Turkiskuoriaisen torjunta suoritetaan useimmiten juuri kyseisen kuoriaisen tekstiileille (esim. varastoiduille vaatteille) aiheuttamien tuhojen ehkäisemiseksi. Pienikokoisena kuoriaisena turkiskuoriaiset ja niiden toukat pystyvät hyödyntämään talon rakenteissa olevia (pieniäkin) läpivientejä kulkureitteinään, jolloin turkiskuoriaisen hävitys muuttuu luonnollisesti melko haastavaksi. Ohessa muutamia huomioita turkiskuoriaisen tunnistukseen ja torjuntaan.

Turkiskuoriaisen tunnistaminen
Suomessa tavataan pääasiassa kolmea turkiskuoriaiseksi luokiteltavaa lajia: ruskoturkiskuoriainen, vyöturkiskuoriainen ja pilkkuturkiskuoriainen. Kuten jo edellä mainittiin kaikki turkiskuoriaiset aiheuttavat haittaa syömällä luonnonkuituja, kuten villaa ja nimensä mukaisesti turkiksia. Turkiskuoriainen on yleensä n. 0.5-1cm mittainen pyöreähkö kovakuoriainen. Erityistuntomerkkinä vyöturkiskuoriaisella on leveä kellertävä aaltojuova, joka on ruskeahkolla pohjalla. Toiset turkiskuoriaiset ovat väriltään tummia/mustia; erityistuntomerkkinä näillä lajeilla on keskellä selkää olevat vaaleat pisteet.

Turkiskuoriaisten esiintyminen ja leviäminen
Turkiskuoriainen viihtyy parhaiten huoneiden lattioiden alla tai vaatekaapeissa ja komeroissa. Kerros- ja rivitaloissa turkiskuoriaiset leviävät helposti huoneistosta toiseen, ilmanvaihtohormien ja muiden putkikanavien välityksellä. Näiden kulkureittien avulla kyseinen kuoriainen voi levitä lähes huomaamatta koko taloyhtiön riesaksi. Tällöin turkiskuoriaisen torjunta muuttuu ymmärrettävästi ammattiosaamista vaativaksi operaatioksi.

Useimmiten turkiskuoriainen tuodaan yksittäiseen asuntoon esim. kirpputorilta hankitun käytetyn vaatteen mukana (tai muu vastaava tilanne) – eli käytännössä kyseinen kuoriainen leviää pitkälti ihmisen toiminnan seurauksena. Tästä syystä turkiskuoriaisen torjunta tulisi aloittaa viemällä käytettyinä hankitut tekstiilit pesulaan kemiallisesti pestäväksi – tai vaatteet tulisi vähintäänkin harjata ja tuulettaa huolellisesti, ennen sisälle vientiä.

Turkiskuoriaisen torjunta
Asuntokohtainen siisteys on usein varsin tehokastapa turkiskuoriaisen torjuntaan. Tästä syystä onkin suositeltavaa siivota vaatekaapit ja komerot säännöllisesti, aina pohjia myöten. Turkiskuoriaiset kestävät pakkasta melko hyvin, mutta yli 70 asteen lämpöä turkiskuoriaiset eivät siedä kovinkaan hyvin. Tekstiilien vieminen saunaan reiluksi kahdeksi tunniksi saattaa siis auttaa ongelmaan, jos vain tekstiili kestää kyseisen käsittelyn.

Turkiskuoriaisen hävitys
Yksittäisessä asunnossa turkiskuoriaisen hävittäminen ja torjunta voidaan suorittaa parhaiten puhdistamalla tekstiilien varastointi ja säilytyspaikat huolellisesti. Vaatekaapin pohjan, hyllyjen ja lokeroiden säännöllinen imurointi ja puhdistus (ja mahdollinen käsittely torjunta aerosolilla) muokkaa kaapin tarjoamia elinoloja kuoriaisille epäsuotuisemmaksi. Mikäli kaapissa käytetään torjunta-aineita kannattaa hyllyjen pinnat peittää käsittelyn päätteeksi hyllypaperilla, jolloin torjunta-aineita ei päädy vaatteisiin. Turkiskuoriaisen torjuntaa voidaan myös auttaa varastoimalla ainoastaan puhdistettuja tekstiileitä.

Mikäli turkiskuoriainen pääsee leviämään huoneistosta toiseen, on syytä pyytää apua tuholaistorjuntaan erikoistuneilta yrityksiltä, sillä näissä tilanteissa yksittäiseen asuntoon tehtävät torjunnat siirtävät kuoriaiset tyypillisesti vain hetkeksi pois käsitellystä asunnosta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua