valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hämähäkit – torjunta ja karkoitus

Hämähäkit – torjunta ja karkoitus


Suomessa tavattavat, sisätiloissa esiintyvät hämähäkit ovat pääasiallisesti ihmisille täysin vaarattomia – – tämä koskee Suomessa luonnonmukaisesti esiintyviä lajeja – mutta ei välttämättä lemmikeiksi hankittuja lajeja. Ennen hämähäkkien torjuntaan ryhtymistä onkin hyvä huomioida, että hämähäkit käyttävät ravinnokseen muita pieniä hyönteisiä, kuten kärpäsiä ja hyttysiä – joten useissa tilanteissa hämähäkeistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Hämähäkkien karkotus tehdään useimmiten hämähäkkien kutomien seittien vuoksi, jotka saavat tilan näyttämään huonosti siivotulta. Lisäksi monilla ihmisillä on eriasteisia fobioita hämähäkkejä kohtaan, jolloin hämähäkkien torjunta on myös ymmärrettävää. Edellä mainitut asiat huomioiden (hyöty vs. haitat), hämähäkkien hävittäminen on aina hieman asukas/henkilökohtainen asia.

Hämähäkkien torjunta
Hämähäkki kutoo verkkonsa usein rauhalliseen paikkaan, kuten nurkkaan tai katon rajaan – olettamuksena on tietysti se että seitti saa olla rauhassa kyseisessä paikassa. Tästä syystä yksinkertaisin tapa suorittaa hämähäkin torjunta on seitin poisto, joka onnistuu helposti joko imurilla tai pölyhuiskalla. Hämähäkki saattaa tehdä uuden seitin poistetun tilalle, mutta muutaman poistokerran jälkeen hämähäkki ymmärtää siirtää seittinsä muulle. Hämähäkkien torjunta voidaankin usein suorittaa varsin tehokkaasti arkisen kodinhoidon yhteydessä. Toistuvan seittien poiston avulla hämähäkkiä ei varsinaisesti vahingoiteta mitenkään, vaan eläintä pikemminkin kehotetaan siirtymään pois asuintiloista.

Hämähäkkien hävitys sisätiloista
Hämähäkkien hävittäminen voidaan suorittaa helpoiten torjunta aerosoleilla, jolloin torjunnan kohteena on aina yksittäinen hämähäkki. Hämähäkkien hävitys on mahdollista tehdä yleisesti myynnissä olevien pyretriini -pohjaisten torjunta-aineiden avulla. Jatkuvalta (ja toistuvalta) torjunta-aineiden käytöltä voidaan kuitenkin välttyä, jos tila siivotaan säännöllisesti – näin toimimalla tilaan ei muodostu nurkkia, jotka tarjoaisivat rauhalliset puitteet hämähäkin verkoille. Hämähäkkien torjunta –siivous kannattaa laajentaa nurkista myös sohvan, sängyn ja kaappien taustoihin; sillä nämä tilat tarjoavat hämähäkeille hyviä suojapaikkoja. Kuten edellä mainittu seittien poisto, myös huonekalujen taustojen siivouksen avulla tehtävä hämähäkkien karkotus ei vahingoita hämähäkkejä millään tavalla – – vaan toimenpide pyrkii ohjaamaan eläimen pois asuintiloista.

Hämähäkkien karkotus
Pienikokoisina hyönteisinä hämähäkit mahtuvat kulkevaan kuoriaisten ja muurahaisten tapaan erittäin pienistä aukoista ja raoista, joka käytännössä tarkoittaa ettei hämähäkeistä päästä ikinä täysin eroon. Mikäli huomaat hämähäkkien kulkevan tietyistä lautojen/seinien raoista, voit harkita näiden aukkojen tukkimista tai täyttämistä (ilmanvaihdolle/kierrolle tärkeitä aukkoja ei tule täyttää). Vastaavasti ”kulkureitit” voidaan käsitellä torjunta-aineella; mutta käsittely joudutaan kuitenkin uusimaan melko usein, joten torjunta-aineiden jatkuvalla käytöllä ei välttämättä päästä toivottuun tulokseen.

Mikäli hämähäkkien karkotus tai hämähäkkien hävittäminen suoritetaan pääasiassa vain torjunta-aineiden avulla, tulisi huomioida ettei yhden tilan toistuva käsittely altista lapsia tai lemmikkieläimiä torjunta-aineelle.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.