valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Riisihärön torjunta – hävitä riisihärö keittiöstä

Riisihärön torjunta – hävitä riisihärö keittiöstä


Riisihärö on pieni elintarvikkeita tuhoava kovakuoriainen, joka voi päätyä kotiin kaupasta ostettujen elintarvikkeiden joukossa. Tämä leviämismalli tekee riisihärön karkotuksesta ja ennaltaehkäisevästä torjunnasta on varsin haastavaa, koska asunnossa ei varsinaisesti ole tehty mitään kuoriaisten paikalle houkuttelemiseksi – kuten jätetty ruoantähteitä näkyville tms.. Ohessa muutamia keinoja kyseisen elintarvike tuholaisen tunnistamiseen ja vinkkejä riisihärön torjuntaan kotikonstein.

Riisihärö koko ja tunnistus
Aikuisen riisihärön koko on n. 3-4 mm. Väriltään riisihärö on selvästi ruskea. Lajilla on myös tyypillisesti pienet tuntosarvet. Riisihärön ruumiin takaosa on ylhäältäpäin katsottuna ennemmin pyöreä kuin teräväpiirteinen vaikka eläin on muutoin melko litteä.

Riisihärön toukka ja muna
Munansa riisihärönaaras munii suoraan ravinnonlähteeseen. Munista kuoriutuvat riisihärön toukat ovat myös noin 3 mm mittaisia. Väriltään riisihärön toukat ovat puolestaan vaaleita, toukan selässä voi olla kevyitä ruskeaan viittaavia sävyjä, mutta toukka on kuitenkin aikuiseen yksilöön verrattuna selkeästi vaaleampi.

Riisihärö keittiössä
Kuten jo edellä mainittiin kulkeutuu riisihärö kotiin ja keittiöön usein kaupasta hankittujen elintarvikkeiden mukana. Vaikka kyseinen eläin voi kulkeutua kotiin kaura- ja lesepakkausten välityksellä, saattaa riisihärö päätyä keittiöön myös ulkomailta tuotujen mausteiden seassa, tai vaikkapa pähkinä-hedelmä sekoitusten joukossa. Tästä syystä kyseiset tuotteet olisi syytä pakastaa ennen käyttöönottoa.

Riisihärö torjunta ja hävittäminen
Koska riisihärö ei ole kovinkaan valikoiva ravintonsa suhteen saattaa se pilata mm. jauhoja, viljatuotteita, suklaata, pähkinöitä, hedelmiä (etenkin kuivatut), mausteita ja esimerkiksi erityyppisiä leseitä. Mikäli kyseinen eläin saa elää ja toimia kaikessa rauhassa tiedetään yksittäisten riisihäröjen eläneen jopa kolmevuotiaiksi. Näin pitkän elinkaaren omaavat yksilöt pystyvät pilaamaan jo elintarvikkeen jos toisenkin elämänsä aikana.

Riisihäröä voidaan torjua kotikonstein, mutta torjunnan onnistuminen riippuu pitkälti siitä kuinka suuresta kannasta on kyse. Koska kyseessä on elintarvikkeita pilaava kuoriainen, on ensimmäinen tehtävä hävittää pilaantuneet elintarvikkeet. Tämän jälkeen ruokakaappi on syytä siivota huolellisesti ja käsitellä esimerkiksi pyretriiniä sisältävällä torjunta-aineella (yleensä suihke tai aerosoli). Huomioithan että ruokakaapin tule olla käsittelyn ajan täysin tyhjä, eikä elintarvikkeita tule laittaa kaappiin välittömästi käsittelyn jälkeen. Kun elintarvikkeet laitetaan takaisin kaappiin, tulee etenkin riisihäröä kiinnostavat elintarvikkeet pakata tiiviiseen kannelliseen purkkiin tai laatikkoon.

Tapauskohtaisesti riisihärön torjunta voi olla tarvetta ulottaa myös ruokakaapin ulkopuolelle. Esimerkiksi kaappien ja jalkalistojen taustat sekä mahdolliset kolot ja halkeamat ovat hyviä suojapaikkoja useimmille kuoriaslajeille.

Mikäli olet epävarma torjunnan suorittamisen suhteen tai asunnossasi on tavallista pahempi riisihärö ongelma, on suositeltavaa ottaa yhteyttä alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua