valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Patjonen ja vaatteiden saunottaminen

Patjonen ja vaatteiden saunottaminen


Vaatteiden saunotus on tuholaistorjuntaan liittyvä toimenpide jolla pyritään tuhoamaan tekstiileissä olevia syöpäläisiä kuten luteita tai kirppuja. Ideana on altistaa itse tuholaiset tai eläimen jälkeensä jättämät munat niiden sietorajan ylittävälle kuumuudelle, jolloin kyseisessä tekstiilissä olevat tuholaiset menehtyvät. Ohessa muutamia vaatehuoltoon ja tuholaistorjuntaan liittyviä huomioita.

Vaatteiden saunotus
Vaatteiden saunottaminen tapahtuu nimensä mukaisesti viemällä tuholaisia sisältävät tekstiilit kuumaan saunaan. Tekstiilit voidaan asetella avoimeksi (ei myttyihin) pitkin saunan lauteita; mikäli saunassa on erilliset pyykkinarut voidaan vaatteet ripustaa niihin henkareiden avulla – tällöin vaatteiden saunotus tulee tietysti hoitaa niin etteivät vaatteet pääse putoamaan vaatepuilta kuumalle kiukaalle.

Vaatteiden saunotus saattaa tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi lomamatkan jälkeen, jos matkakohteessa on nähty luteita tai kirppuja ja on syytä epäillä, että syöpäläisiä olisi voinut päästä matkalaukkuun tai vaatteisiin. Tällöin vaatteiden saunottaminen tulisi tehdä heti kotiin saapumisen jälkeen – ennen matkatavaroiden purkamista (matkalaukku kannattaa avata vasta saunassa). Muuton saunaan vietävät vaatteet tulisi kuljettaa muovipussissa saunaan, jottei tuholaisia tai niiden munia tipu tekstiileistä kuljetuksen aikana.

Koska moni syöpäläinen kestää lämpöä yllättävän hyvin tarvitsee saunottamisessa käyttää mielellään 80-100 asteen lämpöä ja 2-3 tunnin käsittelyaikaa (jos haluat pelata varman päälle käytä maksimi aikoja ja lämpöä). Huomioithan että vaatteiden saunottaminen soveltuu ainoastaan sellaisille tekstiileille, jotka sietävät pitkäaikaista altistamista edellä mainitulle kuumuudelle – arat tekstiilit saattavat kärsiä kuumuudelle altistamisesta.

Patjat saunaan
Monissa tilanteissa sisätiloihin päätyneet syöpäläiset hakeutuvat vuoteeseen ja löytävät sopivan piilopaikan patjasta. Tällöin patjan saunotus saattaa poistaa ongelman. Käsittelyn idea on sama kuin tekstiileille tehtävässä saunotuksessa; eli patjat saunaan kuumaan lämpöön muutamaksi tunniksi. Myös patjojen saunotuksessa tulisi huomioida erikoismateriaalien asettamat poikkeukset – mikäli omistat erikoismateriaalista valmistetun patjan (tai petauspatjan) varmista ensin että materiaalia voidaan altistaa saunan lämmölle.

Kun patjat viedään saunaan tulisi ne kietaista parin muovisäkin sisään, jotteivät tuholaiset hypi pois patjasta sen liikuttelun ja kuljetuksen aikana. Patjan saunottamisen yhteydessä kannattaa lakanat laittaa pesuun (mahdollisimman kuuma pesulämpötila) ja samassa yhteydessä kannattaa harkita myös tyynyjen ja täkkien saunottamista.

Mikäli vaatteiden tai patjojen saunottaminen ei tuota toivottua tulosta, on viisasta ottaa yhteyttä taloyhtiösi isännöitsijään tai alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaa suorittavaan yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua