valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hevosmuurahaisten torjunta ja karkotus

Hevosmuurahaisten torjunta ja karkotus


Hevosmuurahainen (camponotus herculeanus) on yksi suurikokoisimmista Suomessa tavattavista muurahaislajeista. Tyypillisesti hevosmuurahainen on metsissä viihtyvä muurahaislaji, joka nakertaa pesänsä ja kulkureittinsä puun sisään. Muurahainen ei siis nakerra puuta ravinnokseen vaan luo puun sisään ainoastaan kulkureittinsä. Koska kyseessä on puuta nakertava tuholainen tulee asuntojen läheisyydessä esiintyviin hevosmuurahaisiin suhtautua erittäin vakavasti. Jos hevosmuurahaiset ovat päättäneet muuttaa asumuksen lähelle, saattavat ne aiheuttaa huomattavia vahinkoja myös asunnon puisille rakenteille. Ohessa muutamia huomioita lajin tunnistukseen ja vinkkejä hevosmuurahaisen torjuntaan.

Hevosmuurahaisen tuntomerkit
Helpoin tuntomerkki hevosmuurahaiselle on sen koko; työmuurahainen on tyypillisesti noin sentin mittaimen, eli kyseessä on selvästi tavallista sokerimuurahaista tai kusiaista suurempi laji. Väritykseltään hevosmuurahainen on tumma, tyypillisesti muurahaisen pää on täysin musta ja loppuruumis punertavan-ruskea.

Hevosmuurahaisten torjunta ja hävitys
Yksittäisten hevosmuurahaisten torjunta voidaan hoitaa yleisesti marketeissa myytävillä torjunta-aineilla (aerosolit ja sirotteet), mutta esimerkiksi asuinrakennuksen rakenteeseen ilmestynyt hevosmuurahaisten pesä tulee hävittää toisin keinoin.

Hevosmuurahaisen pesän hävittäminen
Hevosmuurahaisten asuinrakennuksen rakenteeseen tekemän pesän hävittäminen ja vahinkojen korjaaminen ei välttämättä ole mikään pikkujuttu. Koska muurahaiset liikkuvat tyypillisimmin maata pitkin on niiden pesäkin tavallisesti koverrettu rakenteen puuosien alimpiin osiin. Tällöin rakenteelle aiheutuneen vaurion korjaaminen vaatii yleensä väliaikaisten tukirakenteiden tekoa, jotta vaurioitunut osa rakenteesta saadaan korjattua.

Hevosmuurahaisten nakertama käytävistö ja pesä ei tyypillisesti ole kovinkaan laaja, joten rakenteille aiheutuneet vauriot rajoittuvat monesti muutaman metrin alueelle. Rakenteen sisässä oleva pesä on helposti havaittavissa esim. seinän lämpötasosta tai seinästä kuuluvan rapinan perusteella. Nämä toimenpiteet auttavat usein pesän paikallistamisessa ja kulkureittien löytämisessä. Kun pesä on paikannettu puhkaistaan puurakenteeseen muutama reikä (pesän kohdalle) ja torjunta-aine suihkutetaan pesään mahdollisimman nopeasti reiän tekemisen jälkeen; torjunta-aine on suositeltavaa sumuttaa (lähes) saman aikaisesti useammasta reiästä (tai käyttää vain yhtä reikää). Lisäksi rakennuksen seinän vierustalle ja pihalta löytyville muurahaisten kulkureiteille on hyvä sirotella syöttiraetta torjunnan varmistamiseksi.

Kun torjunta on todettu onnistuneeksi on syytä vaihtaa muurahaisten nakertamat rakenteet uusiin, sillä muurahaisten syömät käytävät heikentävät rakenteen kantavuutta. Rakenteiden korjaamiseen liittyvät työt on suositeltavaa teettää osaavalla saneerausyrityksellä – myös hevosmuurahaisten torjunnan voit tilata alueellasi toimivalta tuholaistorjuntaa tekevältä yritykseltä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.