valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oravien torjunta ja häätö talon rakenteista

Oravien torjunta ja häätö talon rakenteista


Orava on eläin, jota toiset yrittävät saada lähes tulkoon asumaan pihamaalleen, kun taas toiset yrittävät häätää oravia kaikin keinoin nurkistaan. Vastakkaiset näkökannat johtuvat pitkälti siitä, että orava on jyrsijä, joka helposti aiheuttaa tuhojaan niin talojen rakenteisiin kuin pihamaalla pesiville linnuillekin. Oravan ulkonäkö ja liikehditä taas on toisista mielenkiintoista seurattavaa.

Milloin oravien torjunta on järkevää

Oravien torjunta on monesti järkevää, jos eläimen huomataan osoittavan erityistä kiinnostusta rakennusta tai pihapiirissä olevia linnunpönttöjä kohtaan. Taitavana jyrsijänä orava pystyy nakertamaan kaikkia puumateriaaleja, joten esimerkiksi linnunpönttöjen suuaukot voi olla viisasta vahvistaa metallilla, jolloin orava ei pääse vierailemaan linnunpöntöissä.

Rakennuksissa orava yleensä karttaa asuintiloja, mutta eläin saattaa hakeutua esimerkiksi vinteille tai välipohjiin-/ryömintätiloihin. Oravalle sopivan kulkureitin kyseisiin tiloihin tarjoaa monesti talon ulkoseinän ja katon väliin jäävä tuuletusaukko, jota orava pystyy laajentamaan lautaverhoilluissa taloissa jyrsimällä. Päästessään kyseisiin tiloihin orava voi aiheuttaa yllättävänkin suuria vaurioita eristykselle, sillä eläin pyrkii repimään eristeistä saadakseen rakennusaineksia pesäänsä varten. Jos orava päättää majoittua talon rakenteisiin, saattaa oravanpesästä (tapauskohtaisesti) olla myös jonkinlaista haittaa talon rakenteiden tuulettumiselle.

Oravien pesimisestä tiedetään sen verran, että emo käyttää tyypillisesti samaa pesää usean poikueen kanssa, mutta kasvettuaan poikaset siirtyvät tekemään omia pesiään. Koska oravat käyttävät pesiään myös yöpymiseen on mahdollista, että laajemmassa kattorakenteessa voi olla toinenkin oravanpesä.

Oravien torjunta onnistuu monesti parhaiten kun rakennukseen asennetaan tiheäsilmäisiä jyrsijäverkkoja, joiden avulla rajoitetaan oravien pääsyä rakenteisiin. Käytettävän verkon tulisi olla riittävän luja (orava yrittää kyllä jyrsiä verkkoakin) ja tiheäsilmäinen (harvasta verkosta orava kulkee läpi). Lisäksi verkko tulee asentaa niin, että esimerkiksi seinälautojen yläpäät jäävät verkon taakse, jolloin talon ulkopuolelta rakenteisiin pyrkivillä oravilla ei ole mahdollisuutta jyrsiä lautojen päitä.

Oravien häätö on monesti hankalaa

Pihamaalla liikuskelevien oravien häätö ja hätistely on monesti täysin tarpeetonta. Orava kyllä lähtee herkästi ihmistä pakoon, mutta palaa tutkimaan samaa pihamaata hetken kuluttua – jolloin hätistelystä ei käytännössä ole mitään hyötyä.

Talon rakenteista oravien häätö onnistuu joskus äänien avulla, eli oletettua pesäpaikkaa voidaan kopistella säännöllisesti tai apuna voidaan käyttää kovaa musiikkia – ideana on saada orava huomaamaan, ettei valittu paikka ole riittävän rauhallinen pesintään. Oravien häätö ei yleensä onnistu satunnaisella rakenteiden koputtelulla, jos eläin on riittävän kesyyntynyt ja tottunut pieniin ääniin.

Talon rakenteissa liikkuvan oravan tunnistaminen

Kun orava liikuskelee talon rakenteissa kuuluu asuintiloihin yleensä vastaavaa rapinaa, jota rotta tai hiiri voisi pitää rakenteissa kulkiessaan. Rapinan lisäksi oravan voi paljastaa myös talon ulkoseiniin jyrsityt kulkuaukot. Pihamaalla liikkuvia oravia seuraamalla voidaan myös jäljittää mahdollinen pesäpaikka; jos orava kiipeilee toistuvasti talon seinustalla, tai katoaa usein räystäslipan alle – saattaa oravalla olla pääsy myös talon rakenteisiin. Rakenteiden puolella varmoja merkkejä oravasta ovat revityt eristeet tai ulostejäljet.

Oravien pyydystäminen ja siirtäminen

Talon rakenteisiin pesiintyneiden oravien häätäminen vaatii joskus hieman järeämpiä keinoja. Oravia on mahdollista pyydystää/ottaa kiinni (ilman että eläintä vahingoitetaan), jonka jälkeen oravat voidaan vapauttaa esim. metsään. Oravien häätö kiinni ottamalla ja siirtämällä ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen operaatio, sillä orava on rauhoitettu suurimman osan vuodesta. Tästä syystä kyseiseen operaatioon vaaditaan erillinen lupa.

Mikäli omat resurssisi eivät riitä talon rakenteissa pesivien oravien häätöön kannattaa ottaa yhteyttä tuholaistorjuntaa suorittaviin yrityksiin. Kyseisillä yrityksillä on käytössään tarvittavat keinot tilanteen laajuuden selvittämiseen ja ongelman korjaamiseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.