Siivous /
Tuholaistorjunta /
Täit tunnistus ja häätö – täiden torjunta
Täit tunnistus ja häätö – täiden torjunta
Täi on syöpäläiseksi luokiteltava pieni n.2-3 mm kokoinen hyönteinen, joka saattaa kiinnittyä (kokoonsa nähden) voimakkailla kynsillään esimerkiksi ihmisen päähän. Täiden luokittelu syöpäläisiin, johtuu yksinkertaisesti siitä, että täi puree ns. isäntäänsä ravinnon saanti mielessä. Täin purema tai imemiskohtaan ilmestyy usein puremasta kertovia punaisia näppyjä, jotka tulehtuvat helposti – – etenkin jos näppyjä raavitaan tai ne hiertyvät.
Täin tunnistus ja leviäminen – vaatetäi ja päätäi
Suomessa yleisimmät täilajit ovat vaatetäi ja päätäi. Molemmat täilajit aiheuttavat edellä mainittuja kutiavia näppyjä – joita tyypillisimmin löytyy niskasta tai korvien takaa. Päällimmäisenä erona vaatetäin ja päätäin välillä on muniminen; vaatetäi munii munansa useimmiten juuri vaatteisiin, ja päätäi puolestaan kiinnittää munansa hiusten juuriin. Leviämisen kannalta täit ovat ongelmallisia yleensä päiväkodeissa ja kouluissa joissa esimerkiksi oppilaiden päähineet roikkuvat vierekkäin naulakoissa. Näissä tilanteissa päähineisiin jääneet täit leviävät ensin toisiin päähineisiin ja siitä edelleen toisiin oppilaisiin. Täiden tiedetään leviävän myös hiusharjojen ja kampojen välityksellä (samaa kampaa käyttää useampi käyttäjä).
Täiden torjunta ja häätö
Vaate- tai päätäin tunnistus tehdään yleisesti vasta täiden puremista johtuvien oireiden alettua. Pieniä täitä onkin erittäin vaikeaa havaita ennakkoon esimerkiksi tuuheista hiuksista. Etenkin päätäin tunnistus suoritetaan yleisimmin tiheäpiikkisellä täikammalla, jonka avulla hiukset kammataan esim. valkoisen paperin päällä. Täikampa tiputtaa hiuksissa olevat täit vaalean paperin päälle, josta ne on helppo havaita.
Täitartuntaa epäiltäessä kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, sillä täiden torjunta hiuksista saadaan yleensä suoritettua erillisen täisamppoon avulla. Samalla varmistuu myös se tarvitaanko paikallisen täikannan torjunnassa ja puremien hoidossa muita keinoja (puremien hoitoon saattaa liittyä henkilökohtaisia ohjeistuksia).
Täin karkotus
Täiden torjunta tulee ulottaa hiuksien lisäksi myös yksittäisiin huonekaluihin, esineisiin ja vaatteisiin joissa täiden epäillään piileksivän. Täin karkotus suoritetaan yleensä saunottamalla, eli sauna kuumennetaan yli 80 asteeseen (mieluiten suoraan 100 asteeseen) ja täitä sisältävät tekstiilit ja esineet viedään saunaan minimissää kahdeksi tunniksi; Huom. saunan lämpötilan tulee pysyä koko käsittelyn ajan yli 80 asteen, muutoin täin karkotus ei välttämättä tuota toivottua tulosta.
Huonekaluissa havaittavia yksittäisiä täitä voidaan toki hävittää myös hyönteisten torjuntaa tarkoitetuilla aineilla, mutta kyseisiä torjunta aineita ei tulisi milloinkaan käyttää vaatteiden käsittelyyn tai ruiskuttaa suoraan iholle.
Eroon täistä – muut keinot
Vuode- ja päällysvaatteista sekä päähineistä täit saadaan usein hävitettyä pesemällä. Pesu tulee tapahtua vähintään 60 asteen
pesulämpötilassa, tätä alemmassa lämpötilassa täit eivät häviä. Aroista (alhaisen pesulämpötilan vaativista) tekstiileistä täit voidaan hävittää sulkemalla tekstiilit tiiviiseen muovipussiin useamman viikon ajaksi. Toinen vaihtoehto on pakastaminen, eli täitä sisältävä tekstiili laitaan pakastimeen useammaksi tunniksi (esim. yön yli).
Myös perheen kissa tai koira voi olla syytä pestä eläinkäyttöön tarkoitetulla täisamppoolla. On erittäin harvinaista, että eläimissä viihtyvät täit siirtyisivät ihmiseen, mutta turkin pesu täisamppoolla voidaan suorittaa varotoimena.
Mikäli täi ongelma ei poistu hoidosta ja torjunnasta huolimatta, kannattaa ottaa yhteyttä
tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen – tai kaupungin/kunnan terveysvirastoon. Kaupunkiin ja kuntaan kannattaa olla yhteydessä etenkin jos täitä esiintyy lapsella, ja niiden katsotaan olevan peräisin koulusta tai päivähoitopaikasta.