valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Peltomyyrän torjunta ja tunnistus

Peltomyyrän torjunta ja tunnistus


Peltomyyrä (microtus agrestis) on yksi maamme yleisimmistä myyrälajeista jota tavataan oikeastaan koko maassa. Suomen oloissa peltomyyrä lasketaan yleisesti hyvinvoivien / täysin elinvoimaisten lajien joukkoon. Tuhojaan peltomyyrät tekevät erityisesti puille ja pensaille, joiden kuorta ne nakertavat ravinnokseen. Talvisaikaan myyrät saattavat nakertaa puun kuorta lumikinoksen alta, jolloin rungolle tapahtuneet vauriot paljastuvat vasta lumien sulamisen jälkeen. Puille ja pihakasveille aiheutuvat vauriot ovatkin yleisin syy myyrien torjuntaan.

Peltomyyrä tuntomerkit
Ulkoisesti peltomyyrä näyttää hiireltä, jolla olisi normaalia lyhyempi häntä. Peltomyyrän väritys on yleisimmin (tumman) ruskea, mutta peltomyyrän vatsan väri on selvästi muuta turkkia vaaleampi – lähinnä harmaan sävyinen.

Peltomyyrä torjunta
Peltomyyrää voidaan yleensä torjua parhaiten kissojen avulla, mikäli talossa tai lähinaapuristossa on muutama kissa karkkoavat peltomyyrät usein melko nopeasti. Peltomyyrän torjunta voidaan suorittaa myös kananlannan/kananlantarakeiden avulla joita sirotellaan peltomyyrän käytävien päälle/ympärille sekä myös käytävien sisään – joissain tilanteissa kannanlannan hajun on huomattu torjuvan peltomyyriä.

Aikoina joina peltomyyriä esiintyy runsaasti, on peltomyyrän torjuntaa hyvä tehostaa käyttämällä jyrsijäverkkoja. Myyrin pääsy puiden ja pensaiden rungoille on hyvä estää tiheäsilmäisen jyrsijäverkon avulla, jolloin myyrien käytössä olevien ravinnonlähteiden määrää saadaan vähennettyä.

Peltomyyrien hävittäminen
Peltomyyriä saattaa olla tarvetta hävittää etenkin vuosina, joina niitä esiintyy normaalia runsaammin; tai jos myyrien aiheuttamat tuhot puutarhassa nousevat äkisti. Peltomyyriä voidaan pyydystää esimerkiksi rotanloukkujen avulla. Loukku tulisi virittää myyrän kulkuaukon viereen ja pyydyksenä voidaan käyttää esimerkiksi omenan palaa. Pyydys tulisi kuitenkin virittää niin etteivät muut pihalla kulkijat (lemmikit tai lapset) astu siihen vahingossa. Tästä syystä loukun päälle tulisi rakentaa jonkinlainen suoja, joka pitää ansan suojassa muilta pihan käyttäjiltä. Peltomyyrien torjuntaan on olemassa myös erillistä myyräsirotetta/syöttejä, joita voi tiedustella rautakaupoista tai puutarhaliikkeistä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.