valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Rautafosfaatti ja etanoiden torjunta

Rautafosfaatti ja etanoiden torjunta


Rautafosfaattiin pohjautuvien torjunta-aineiden on todettu olevan varsin tehokas apu lähes kaikkien etanoiden torjunnassa. Kyseinen tehoaine – rautafosfaatti – on luonnossakin esiintyvä aine, jota löytyy usein mm. saven joukosta. Rautafosfaattia sisältävien torjunta-aineiden kilohinnat ovat usein melko kovia, mutta kuluttajan onneksi kyseessä on säätä ja sadetta hyvin kestävä aine. Alueilla joissa etanoita esiintyy runsaasti kannattaa torjuntaan ryhtyä jo keväällä viimeisten yöpakkasten päätyttyä, jolloin etanat lähtevät liikkeelle.

Rautafosfaatin käyttö torjunnassa
Rautafosfaattiin pohjautuvien torjunta-aineiden käytössä on usein valmistajakohtaisia suosituksia, joten valitun tuotteen käyttöohjeeseen tulee aina tutustua huolellisesti. Koska rautafosfaatti -pohjaiset torjunta-aineet ovat usein melko hintavia, on kuluttajan kuitenkin hyvä miettiä tuotteen käyttöä ennalta. Tyypillisesti käyttö kannattaa kohdentaa hajakylvönä kasvien väliin – torjunta-ainetta ei siis kannata kaataa aivan kasvin juurelle vaan nimenomaan kasvien väliin. Aineesta ei ole myöskään tarkoitus tehdä pitkiä yhtenäisiä viivoja tai suuria yksittäisiä kekoja – – vaan pieniä kasoja sinne tänne – – näin toimimalla torjunta saadaan ulotettua mahdollisimman suurelle alueelle.

Torjunnan seuraaminen
Rautafosfaatti -torjunnan aikana pihamaata kannattaa tarkkailla tavallista tiheämmin ja tarkemmin. Kun huomaat yksittäisten syöttikasojen kadonneen, korvaa ne nopeasti uusilla – – älä jää odottamaan että etanat etsisivät seuraavan syötin.

Ihannetapauksessa rautafosfaattia maistellut etana kaivautuu maan alle (ja jää myös sinne) – – näin ei kuitenkaan käy läheskään kaikkien etanoiden kohdalla. Torjunnan aikana pihamaalta löytyvät etanan raadot tulisi korjata mahdollisimman nopeasti pois ja haudata noin 30-50 cm syvyyteen. Näin toimimalla varmistetaan etteivät toiset etanat pääse käyttämään raatoja ravinnonlähteenään.

Laajamittaisempi torjunta
Usein etanat eivät ole vain yhden tontin tai kiinteistön riesa vaan etanoita löytyy koko naapuristosta. Tällöin naapuriston olisi hyvä toimia yhdessä, jotta ongelma saataisiin ratkaistua. Kun useammalla pihalla käytetään rautafosfaatti -aineita ja manuaalisia lauta-ansoja (laudan tai levyn pala jonka alle etanat voivat hakeutua) saman aikaisesti voidaan torjuntaa suorittaa usein melko tehokkaasti. Naapuriston yhteistoiminta on usein tehokkain tapa toimia ns. pahoina etana vuosina, jolloin etanoita saattaa kulkeentua tontilta toiselle jos torjuntaa ei tehdä saman aikaisesti.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.