valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vesimyyrä – tunnistus ja torjunta

Vesimyyrä – tunnistus ja torjunta


Vesimyyrän torjunta ja tunnistaminen
Vesimyyrä eli toiselta nimeltään ojamyyrä on lähes koko maassa tavattava (pohjoisimmat havainnot Oulun korkeudella) myyrälaji, joka muiden myyrien tavoin käyttää ravinnokseen puiden juuria ja kuorta. Toistaiseksi vesimyyrä lasketaan elinvoimaiseksi, eli lajia ei ole rauhoitettu.

Vesimyyrän tuntomerkit
Kooltaan vesimyyrä on pienen rotan kokoinen, noin 10-20 cm pitkä. Vesimyyrän häntä taas on itse ruumista lyhyempi. Yleisväritykseltään vesimyyrää voisi luonnehtia ruskeanmustaksi; Vesimyyrän selkä voi olla lähes musta, mutta vatsaa kohti väritys vaalenee (puna)ruskeaksi.

Vesimyyrä pesii yleensä pienten jokien (tai suurempien ojien) penkereille tekemissään onkaloissa, jotka voivat johtaa suurempiin käytävä verkostoihin. Joissain tapauksissa vesimyyrät ovat myös pesiytyneet kuivemmille paikoille kuten puutarhoihin tai pelloille, koska löytävät ravintonsa myös sieltä.

Vesimyyrän aiheuttamat vahingot
Puutarhassa vesimyyrä saattaa kalvaa taimien ja puiden kuorta, sekä tuhota kasvien juuria. Vesimyyrien tiedetään aiheuttaneen tuhoja myös kookkaille taimille, sekä talvisäilytyksessä olleille taimille. Näissä tilanteissa vesimyyrän torjunta kannattaakin ottaa vakavasti.

Vesimyyrän torjunta
Vesimyyrää voidaan yrittää torjua ja karkottaa myrkyillä tai loukuilla. Mikäli alueella esiintyy useampia vesimyyrä pesueita saattaa vesimyyrän torjunta pelkillä loukuilla osoittautua ylivoimaiseksi tehtäväksi. Näissä tilanteissa kannattaakin ottaa yhteyttä tuholaistorjuntaa tekeviin yrityksiin.

Kasvimaalla vierailevien vesimyyrien torjunta onnistuu syksyisin esimerkiksi seuraavilla keinoilla. Kun kasvimaan sato on syksyllä kerätty talteen, siisti kasvimaa talvikuntoon nopeasti. Älä jätä kasvimaalle naatteja tai muuta ravinnoksi kelpaavaa. Älä myöskään jätä kasvimaalle laatikoita tai ämpäreitä, joita vesimyyrä voisi käyttää suojapaikkana. Elinolosuhteiden muokkaaminen (piilopaikkojen poisto jne.) onkin yksi tehokkaimmista keinoista vesimyyrän torjunnassa.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.