valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Faaraomuurahaisen torjunta ja tunnistaminen

Faaraomuurahaisen torjunta ja tunnistaminen


Faaraomuurahainen (monomoriun pharaonis) on tyypillisesti vain sisätiloissa tavattava muurahainen. Suomessa faaraomuurahaisia on tavattu lähes koko maassa, vaikka kyseessä onkin maallemme alun perin vieras laji, joka on kulkeentunut Suomeen ilmeisesti etelän lämpimistä maista joissa lajia tavataan yleisemmin. Lähes kaikkiruokaista faaraomuurahaista saatetaan tavata niin omakoti-, rivi- kuin kerrostaloissakin, sillä asuintilojen tuottama tasainen lämpö tarjoaa usein hyvät puitteet kyseiselle lajille. Ohessa keinoja kyseisen muurahaislajin tunnistukseen, sekä vinkkejä faaraomuurahaisen torjuntaan.

Faaraomuurahaisen tunnistus
Ulkoisesti faaraomuurahainen on pieni, noin 2-3 mm pitkä ja väritykseltään puna-kellertävä. Värityksestään huolimatta faaraomuurahaisia ei tule sekoittaa esimerkiksi keltiäisiin tai kusiaisiin. Erona kyseisillä lajeilla on se, että faaraomuurahaisia tavataan yleensä vain ja ainoastaan sisätiloissa, sillä kyseinen laji tarvitsee tasaisen lämpimän elintilan. Faaraomuurahainen ei myöskään pure ihmistä toisin kuin kusiaiset.

Faaraomuurahainen torjunta ja tuhoaminen
Faaraomuurahaisten torjunta saattaa olla hankalaa ilman ammattiapua, sillä kyseiselle lajikkeelle on ominaista pitkien ja laajojen käytäväverkostojen rakentaminen. Faaraomuurahaiset ovat myös herkkiä laajentamaan verkostoaan esimerkiksi tilanteissa joissa yksittäisiä kulkureittejä yritetään tukkia tai myrkyttää.

Faaraomuurahaisten pesät voivat sijaita esimerkiksi lämmitysjärjestelmien läheisyydessä tai rakennusten alla, josta niitä on vaikea havaita. Pesä voidaan tuhota esimerkiksi torjunta-aineella (aerosoli) tai kaatamalla pesään kiehuvaa vettä – veden käyttöä tulee tietysti harkita aina tapauskohtaisesti (ei ole tarkoitus kostuttaa esim. rakenteita). Myös muurahaissirotteiden käyttöä voidaan harkita, mutta sirotetta tulisi levittää samanaikaisesti muurahaisyhteisön kaikille kulkureiteille, jotta rakeet kulkeutuisivat varmuudella muurahaisten mukana pesään asti.

Mikäli faaraomuurahaisten rakentama verkosto osoittautuu erittäin laajaksi tai rakennukseen on pesiytynyt tavallista laajempi muurahaiskanta on syytä ottaa yhtyettä alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaa suorittavaan yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua